Netko puši, pije, netko to radi umjereno, netko zbog užitka, netko pretjeruje pa možda na taj način i bježi od nekih stvari s kojima se nije lako suočiti. Neki ne piju, ne puše. Pa šta? Kao da takvi nemaju poroka. Nije mi to baš neka tema koja me zaokuplja trenutno ali prije nekoliko mjeseci sam si posvjestila kako su neki poroci nevidljivi. Odnose se na naše stavove koji nas mogu trovati, činiti osornima, buditi prijezir u nama. Kakve to veze ima sa mnom?

Pa odlučila sam prošli mjesec tražiti Boga da mi očisti srce od nekih navezanosti, od "krivih ljubavnika" koji oduzimaju Bogu mjesto i čine moje srce neslobodnim. Na mnogošto se možemo navezati, na neke ljude, imati očekivanja, i to sve često ne-baš-svjesno. Ja sam si neke od tih stvari posvjestila pa molim za milost čistog srca. Za milost slobode.

Jedna pjesma kaže "samo u Tvojoj Volji Oče, ja sam slobodan". Slažem se. Neke stvari ne možemo postići sami već u suradnji s Duhom Svetim. On je taj koji čisti srca, koji pomaže da se riješimo poroka, ma kakvi bili, a i pomaže nam da prihvatimo svoju ljudskost. I to je bitno. Nismo anđeli, ljudi smo. Neke stvari možda nisu poroci već su ljudske. Ipak, ja molim da Isus obnovi moju ljudskost. Da mi pomogne u potpunosti prihvatiti svoju ljudskost, još vise ju razumjeti ali i da ju obnovi. "Čisto srce podaj mi Gospodine, i duh postojan obnovi u meni".

Amen.