Razmišljala sam o molitvi, molitva doista može brda premještati. C. S. Lewis kaže kako molitva ne mijenja Boga, već nas koji molimo. Brda koje premještamo i umanjujemo su često u nama. Nedavno sam imala iskustvo u kojem sam naučila kako za premještanje brda u meni treba milost i ljubav koju Bog daje, no i iskusila sam kako milost djeluje jednostavno, tiho. Ipak, njeno je djelovanje dugotrajno i doista mijenja osobu, u ovom slučaju mene.

Naime, prošli Veliki Petak sam dobila poticaj moliti za jednog političara koji bas ne voli katolike (blago rečeno), i moleći sam uočila njegovu slabost i nemogućnost za preda svoje pregrade Isusu. Pomislila sam “jedino ga ljubav može omekšati, samo ljubav može otopiti strahove i predrasude i zidove, Božja ljubav kroz nas i u nama”. Ali sam mislila da će biti jako teško živjeti tu ljubav u svijetu. Kako da tu odluku kažem na glas? Nitko me neće razumjeti. Bio mi je to teret na srcu. Moje strahove je isto trebalo istopiti.

I tako sam prošli tjedan dobila priliku s jednom grupom otići u njegovu crkvu i vidjeti tog čovjeka u živo (nekako mi se ne čini bitno pisati njegovo ime). Zamislite ovo: svi nekako neobično obučeni, ja stršim kao drugačija, svi znaju da nisam od tamo, on je nešto rekao o katolicima i pogodilo me, ja u suzama. Prije sam mislila sam da će tako biti. Ali nije tako bilo! Lijepo su nas pozdravili, rukovali se s nama pri ulazu u crkvu. Propovijed koju je taj čovjek imao je bila divna (iz Ivan 14). U tekstu se spominje kako učenici ne razumiju kad Isus kaže da ide k Ocu, te Filip traži Isusa da im pokaze Oca. A Isus mu odgovara “Toliko sam vremena s vama, i ti me Filipe nisi upoznao? Tko je vidio mene, vidio je i Oca” (Ivan 14:9).

Ja sam to čula “Toliko si vremena sa mnom, Iva, a još me ne prepoznaješ u tom čovjeku?” I doista, mogla sam prepoznati Isusa u tom čovjeku. Mala Tereza kaže kako je Isus u nekim ljudima skriven te se moramo truditi naći ga, no u ovom čovjeku cak nije ni bio skriven. Bio je očit! I mogla sam ga voljeti. Milost doista čuda čini! I to tako jednostavno, gotovo neprimjetno.

Taj susret me uči da i nije tako teško živjeti Božji poziv na ljubav. Mi ga činimo teškim, ali milost u nama to preobražava u jednostavnost. Mi ne moramo moći ljubiti, mi ne moramo biti jaki. Ono sto je na nama je samo da dopustimo milosti Božjoj da radi u nama. Onda će Bog biti ljubav u nama i ljubiti kroz nas. A molitva to sve čini mogućim. Stoga, ne odustajmo od molitve. Molitva doista može brda premještati.