Njemački je filozof Friedrich Nietzsche svojedobno bio duboko uznemiren navalom nihilizma u svijetu. Njegov lik starca u djelu “Vesela znanost” izluđen u panici uzvikuje ”Bog je mrtav, i mi smo ga ubili”. U potrazi za izvjesnim temeljima znanja i ljudskog identiteta naišli smo na prazninu koja prijeti progutati sve do čega nam je stalo.
Takav negativan stav prema nihilizmu je razumljiv, ali što ako ništavilo nije kraj?

Sam Nietzsche je smatrao da je nihilizam faza koju treba nadvladati da bi se rodio novi Nadčovjek. 
Ipak, takva pitanja nisu prvi put postala važna Nietzscheovom analizom. Kroz povijest su filozofi i teolozi bili svjesni da je ponor nihilizma svakako stvarnost koja konstantno lebdi nad svim našim naporima, i ako si želimo dopustiti potragu za temeljem ljudske situacije i odgovorom na pitanje što čovjek jest, morat ćemo se prije ili kasnije suočiti s devastirajućom dekonstrukcijom vlastitih stavova, koje nas mogu odvesti u očaj. Pitanje je samo je li želja da se očuvamo od očaja dovoljna da nas zaustavi od potrage za istinom.
Ali umjesto da ga jednostavno ignoriramo ili padnemo u očaj i izgubimo se u praznini, nudi nam se opcija da se zaista uhvatimo u koštac sa izazovima s kojima nas skepticizam nihilizma suočava.
U ovoj grupi želimo učiniti upravo to. Želimo se pozabaviti pitanjima ljudske situacije, pronaći horizont spoznajnih mogućnosti, bez izbjegavanja neugodnih saznanja do kojih možda dođemo, istražiti kako nakon gubitka svakog temelja možemo nastaviti dalje u svojim transformiranim svjetonazorima, bili oni teistički, ateistički ili onkraj takvih razmišljanja, pokušati pronaći održiv način razmišljanja o znanju, znanosti, vjerovanjima, i možda otkriti jedan iznenađujuć smisao za empatiju prema ljudima koji ne dijele naše ideje.

Ako vas zanimaju takva pitanja, pridružite nam se svakog drugog utorka u razmišljanju i preispitivanju vlastitih stavova i vrijednosti u opuštenoj atmosferi.
Za sva dodatna pitanja i informacije, slobodno se javite na e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it