Dosad smo razmotrili zavjere koje to nisu. Sljedeća je zbiljska zavjera, ili možda bolje rečeno prijevara. Pisci bestselera Sveta Krv, Sveti Graal vodili su sudski spor protiv Dana Browna zbog plagijata. Spor nisu dobili, ali je proces pokazao da se Brown naveliko koristio njihovom knjigom. U njoj je pronašao priču o Sionskom prioratu ( Prieuré de Sion ). Bio je to važan dio njegove radnje. Glavni junak Langdon kaže:

Nazivaju se – Sionski priorat. Sjedište im je ovdje u Francuskoj, ali imaju moćne članove u cijeloj Europi. Točnije, to je najstarije preživjelo tajno društvo na svijetu. (str. 114)

Read more...

Usporedno s otkrićima papirusa, došlo je na vidjelo mnoštvo biblijskih rukopisa (preko 14.000 kopija ranih novozavjetnih rukopisa očuvano je do danas). Ovo je motiviralo Fredericka Kenyona, vodećeg stručnjaka s obzirom na pouzdanost starih rukopisa, da napiše: "Interval između vremena nastanka izvornog sastava i prvih nalazaka postaje tako malen da je gotovo zanemariv, te je uklonjeno posljednje uporište tvrdnje da se Biblija kakvu imamo danas razlikuje od ranih primjeraka. I tako se autentičnost kao i opći integritet knjiga Novoga zavjeta može smatrati konačno uspostavljenim."

Povijesničar Luka pisao je na osnovu "autentičnih dokaza" s obzirom na uskrsnuće. Gospodin William Ramsay koji je čitavih 15 godina nastojao da potkopa vrijednost Luke kao povjesničara i da opovrgne pouzdanost Novog zavjeta, konačno zaključuje: "Luka je prvoklasni povjesničar… ovaj bi autor trebao stajati rame uz rame s najvećim povjesničarima."

Read more...

Nedavno je STEP u Zagrebu organizirao radionicu: 'Ples, pokret i biblijski tekst'. Željeli smo biblijskom tekstu pristupiti na način koji integrira tjelesno i duhovno područje.Voditeljica radionice bila je Sanela Janković Marušić, plesačica s diplomom London Contemporary Dance School. Polaznici radionice dali su vrlo dobre kritike, a intervju sa Sanelom možete pročitati u nastavku ovoga teksta.

Read more...

Jedna od najvećih kušnji sa kojima se kršćani suočavaju na radnom mjestu jest zamjena kršćanskih vrednota i prioriteta sa prioritetima njihovih tvrtki. Moramo naučiti kao primjeniti biblijsku čestitost u svakodnevnu praksu kad god i gdje god je to moguće.

Read more...