Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da će se odgoditi početak nastave u akademskoj godini 2011./2012. a sindikat  Akademska solidarnost započeo sa štrajkom. Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu danas na dnevnom redu ima raspravu o spornom paketu zakona. Što će biti s rokovima?

Read more...

MZOŠ: Pokušaj obmane od strane pojedinaca"

Akademska solidarnost: "97% od fakulteta koji su se izjasnili je protiv"

Potaknuta nekim izjavama iz MZOŠ-a, Akademska solidarnost je na svojim stranicama objavila podatke o fakultetima koji su se očitovali o prijedlogu novog zakona o obrazovanju i sveučilištu. Kao izvor podataka navode web stranice MZOŠ-a, Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Udruge za razvoj visokog školstva Universitas iz Rijeke. Prema njima stvarni stav akademske zajednice o prijedlozima novih zakona je potpuno jasan: "prijedloge zakona javno odbacuje 97% fakulteta koji su se javno izjasnili o istima, što je 51% od ukupnog broja fakulteta u RH. S druge strane, podršku prijedlozima zakona javno nije dao niti jedan fakultet".

Read more...

Slijedeći tjedan imaš ispit? Možda i ne!

Skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" je u utorak, 21. lipnja 2011. - istoga dana kad je Vlada RH uputila u saborsku proceduru prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu - donijela odluku o pokretanju procedure za stupanje u štrajk akademskih radnika.

Tijekom štrajka neće se održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima RH. Uz to će se organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga.

U sljedećih nekoliko dana koordinirat će se aktivnosti članova Sindikata "Akademska solidarnost" u Zagrebu, Splitu, Puli, Zadru i Rijeci, a početkom sljedećeg tjedna javnost će biti obavještena o daljnjem tijeku štrajka.

Read more...

U četvrtak 4.11. počela je, u prostorima SC-a, XV. po redu smotra Sveučilišta u Zagrebu. Ideja trodnevne manifestavije je pružanje prilike maturantima i studentima za upoznavanje različitih fakulteta, visokih škola i akademija.

Neke procjene govore da čak 15.000 mladih osoba posjeti smotru svake godine. S obzirom da će polaganje državne mature slijedeće godine po prvi puta biti početkom travnja i smotra Sveučilišta se održava ranije nego prethodnih godina.

Read more...

 

Svi studenti prve godine diplomskih studija na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu morali su pri upisu potpisati ugovor u kojem stoji da će svoj studij morati platiti sami ukoliko država Sveučilištvu do konca zimskog semestra ne uplati obećan novac za ukinute školarine.

Razlog tome je što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Sveučilištu već duguje milijune kuna, ali upitno je zbog čega su studenti stavljeni u poziciju da zbog kašnjenja uplate ministrastva mogu izgubiti mogućnost školovanja. Velikom broju studenata novac koji bi morali preko noći uplatiti je jednostavno nedostupan.

"Nadamo se da u konačnici neće biti potrebe za naplatom školarine od studenata." Izjavio je rektor Aleksa Bjeliš. Zajedno s njime nadaju se i svi studenti gurnuti u ovaj nezavidan položaj.

 

Osvrt na skandaloznu priču o zatvaranju Međunarodne ljetne škole na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Zagrebački rektor prof.dr. Aleksa Bjeliš neki je dan od nove uprave Ekonomskog fakulteta zatražio pokretanje stegovnih postupaka protiv svih osoba odgovornih za rad Međunarodne ljetne škole. Kroz nju je tijekom tri godine djelovanja prošlo više od 5000 studenata koji su svaki odslušani i položeni kolegij plaćali po 2.000 Kn. Te su im se ocjene potom protuzakonito upisivale u indeks jer zakon ne dopušta prijenos ECTS bodova sa svojevrsnog tečaja na formalni studij.

Ispite koje nisu uspjeli položiti tijekom godine (najviše dva) studenti su polagali u Ljetnoj školi gdje je prolaznost bila gotovo stopostotna čak i za one ispite koje je na redovnim rokovima prolazilo 20-30% studenata. Takva koncepcija je dopuštala neprihvatljivu diskriminaciju s obzirom na imovinsko stanje studenata. Oni koji su imali novca da plate upisninu, tamo su mogli polagati (proći) ispite, a svi ostali nisu. Program je na zahtjev USKOK-a prekinut, dekan prof.dr. Darko Tipurić smijenjen, a sam zaključak slučaja još se očekuje. Stegovni postupci (od javne opomene do otkaza) mogu se pokrenuti i protiv 40-ak nastavnika koji su za rad u školi u jednoj godini primili oko tri milijuna kuna honorara.

Read more...

Koji su vaši prosječni mjesečni troškovi za školarinu, literaturu i hranu? Jeste li primorani raditi kako biste se školovali? Koliko u prosjeku plaćate za stanarinu? Primate li stipendiju?

Read more...

<povodom 106. obljetnice smrti osnivača zagrebačkog sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, objavljujemo tekst Petera Kuzmiča iz knjige Vrijeme i vječnost>

O Strossmayeru je ovih dana u povodu proslave 190. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice smrti toliko toga rečeno da ne treba ovdje ponavljati sve njegove zasluge za naš narod, njegovu Crkvu, kulturu i prosvjetu. Nema sumnje da se radi o najvećem Hrvatu 19. stoljeća i najvećem Essekeru svih vremena, ali i najprepoznatljivijem Europljaninu svoga vremena. Strossmayer je istovremeno nemjerljivo velik, ali i višestruko kontroverzan, institucionalno snažno prisutan, ali sadržajem, mišlji i vizijom uvelike odsutan. Za Hrvate on je bio prevelik, preširok, odviše progresivan i europski orjetiran da bi ga shvatili i slijedili.

Read more...

STARO:

Pred vama je stručna knjiga. Što učiniti? Naravno, pročitati je. Ako njezin sadržaj trebate pomno proučiti, primjerice za ispit, isto ćete još jednom ponoviti.

NOVO:

Istraživanja su pokazala da su za smislenu obradu teksta potrebne druge metode. Samo čitanje nije dostatno. Predstavljamo vam jedan od mogućih načina racionalnog proučavanja štiva:

Read more...

Ne dopustite da vas vaše godine studiranja "ometu". Prepoznajte situacije koje mogu uzrokovati stres, razvijte učinkovite načine rješavanja stresa i tražite pomoć ako vam bude potrebna.

Stres se može definirati kao emocionalna, intelektualna ili fizička reakcija na promjenu ili zahtjeve. Reakcija na stres priprema um i tijelo da regaira na bilo koju situaciju koja je nova, prijeteća ili uzbudljiva. Način na koji osoba reagira na stres određuje da li se radi o olakšavanju ili otežavanju, a kronično neoslobođen stres može uzrokovati glavobolje, križobolje, gubitak apetita, nesvjesticu, depresiju i potencionalno ozbiljne fizičke probleme.

Read more...

Što sve spada u općeprihvaćene iluzije, a što u istinu o karijerama? Pogledaj mitove koje smo izdvojili i provjeri da li se prepoznaješ u njima.

Mit: Svi se moraju penjati stepenicama uspjeha, čak i ako to znači činiti stvari koje me ne zanimaju
Istina: Uspjeh je subjektivan. Svaki pojedinac stvara svoju definiciju uspjeha. Ipak, sreća ili zadovoljstvo je često dio te definicije uspjeha. Ako ti vlastita karijera nije zanimljiva, hoćeš li stvarno biti sretan?

Mit: Ako kažem ne onome što drugi očekuju od mene, ja sam neosjetljiv i neljubazan.
Istina:
Ti imaš pravo reći ne tuđim očekivanjima i sam donositi odluke za svoju karijeru

Read more...

Razvojni tim Seučilišta BoMin je postavio fizikalno-matematicki dokaz da Djed Mraz (ili Božićnjak) ne postoji!

Na svijetu postoji otprilike 2 milijarde djece (osoba ispod 18 godina). Ipak, ako Djed Mraz ne posjećuje Muslimane, hinduse, Židove i budiste, količina posla na Božić se smanjuje na 15%, odnosno 378 milijuna djece (prema uredu za populacijske statistike). Prema prosjeku od 3,5 djece po kućanstvu, Djed Mraz mora posjetiti 108 milijuna domova, ako pretpostavimo da u svakom danom kućanstvu postoji barem jedno dobro dijete.

Djed Mraz na Božić ima na raspolaganju dan koji traje oko 31 sat, zahvaljujući različitim vremenskim zonama i Zemljinoj rotaciji te ako pretpostavimo da putuje s istoka na zapad (to se čini logičnim) dobivamo rezultat da Djed Mraz posjeti 967,7 kuća u sekundi.

Read more...

Sveučilište u Dubrovniku

Adresa: Branitelja Dubrovnika 29, 20000 DUBROVNIK

Telefon: (+385 20) 445 700

Faks: (+385 20) 435 590

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unidu.hr

 

Međunarodno sveučilište u Dubrovniku

Adresa: Svetog Dominika 4, 20000 DUBROVNIK

Telefon: (+385 20) 414 111

Faks: (+385 20) 414 111

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.diu.hr

Sveučilište u Zagrebu

Adresa: Trg maršala Tita 14, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 4564 233; 4564 111

Faks: (+385 1) 4830 602; (+385 1) 4830 601

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unizg.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište

Adresa: Ilica 242, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 3706 600

Faks: (+385 1) 3706 601

e-mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unicath.hr

 


 

Fakulteti

 

Agronomski fakultet, Zagreb

Adresa: Fra Andrije Kačića Miošića 26, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 4639 222

Faks: (+385 1) 4828 079

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.arhitekt.hr

 

Read more...

 

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Adresa: Trg Sv. Trojstva 3, 31000 OSIJEK

Telefon: (+385 31) 224 102

Faks: (+385 31) 207 015

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unios.hr

 

 


 

 

Ekonomski fakultet, Osijek

Adresa: Gajev trg 7, 31000 OSIJEK

Telefon: (+385 31) 224 400

Faks: (+385 31) 211 604

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.efos.hr

Read more...

 

Sveučilište u Splitu

Adresa: Livanjska 5, 21000 SPLIT

Telefon: (+385 21) 558 200

Faks: (+385 21) 348 163

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unist.hr

 

 


 

 

Fakulteti

 

Ekonomski fakultet, Split

Adresa: Matice hrvatske 31, 21000 SPLIT

Telefon: (+385 21) 430 600

Faks: (+385 21) 430 701

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.efst.hr

Read more...

 

Sveučilište u Rijeci

Adresa: Trg braće Mažuranića 10, 51000 RIJEKA

Telefon: (+385 51) 406 500

Faks: (+385 51) 216 671; (+385 51) 216 091

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.uniri.hr

 

 


 

 

Fakulteti

 

Ekonomski fakultet, Rijeka

Adresa: Ivana Filipovića 4, 51000 RIJEKA

Telefon: (+385 51) 355 111; (+385 51) 355 100

Faks: (+385 51) 212 268

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: http://www.efri.hr

Read more...

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Adresa: Preradovićeva 1, 52100 PULA

Telefon: (+385 52) 377 000

Faks: (+385 52) 216 416

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unipu.hr

Sveučilište u Zadru

Adresa: Ul. Mihovila Pavlinovića bb, 23000 ZADAR

Telefon: (+385 23) 200 501; (+385 23) 200 534

Faks: (+385 23) 316 882

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.unizd.hr

 

Društveno veleučilište u Zagrebu

Adresa: Gundulićeva 10, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 4890 218

Faks: (+385 1) 4830 249

e-mail:

Web: http://veleuciliste.pravo.hr/veleuciliste/studij

 

Tehničko veleučilište u Zagrebu

Adresa: Vrbik 8, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 5603 900

Faks: (+385 1) 5603 999

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.tvz.hr

 

Veleučilište VERN

Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 3, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 4825 911

Faks: (+385 1) 4825 910

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vern.hr

 

Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Adresa: Mlinarska cesta 38, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 5495 800

Faks: (+385 1) 5495 900

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.zvu.hr

 

Veleučilište u Rijeci

Adresa: Trpimirova 2/V, 51000 RIJEKA

Telefon: (+385 51) 321 300

Faks: (+385 51) 211 270

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.veleri.hr

Međunarodna diplomska škola za poslovno upravljanje Zagreb, s pravom javnosti

Adresa: Trg J.F. Kennedya 7, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2314 990

Faks: (+385 1) 2335 165

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.igbs.hr

 

MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Adresa: Avenija Gojka Šuška 1, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2391 304

Faks: (+385 1) 2391 415

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.pa.mup.hr

 

RRIF Visoka škola za financijski menadžment, Zagreb

Adresa: Avenija Gojka Šuška 1, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2391 304

Faks: (+385 1) 2391 415

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.pa.mup.hr

 

Teološki fakultet "Matija Vlačić Ilirik" s pravom javnosti, Zagreb

Adresa: Radićeva 34, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 4828 915/917

Faks: (+385 1) 4828 916

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.tfmvi.hr

 

Visoka novinarska škola

Adresa: Vlaška 40, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 5555 080

Faks: (+385 51) 5555 718

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.nclstudij.com

 

Visoka politehnička škola

Adresa: Baštijanova bb, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 3014 635; 3665 656

Faks: (+385 1) 3666 629

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.politehnika.hr

 

Visoka poslovna škola "Utilus" s pravom javnosti

Adresa: Ivana Trnskog 3, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2442 595

Faks: (+385 1) 2442 595

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.utilus.hr

 

Visoka poslovna škola Zagreb

Adresa: Ulica grada Vukovara 68, 10000 ZAGREB

Telefon: (385 1) 6003 081

Faks: (385 1) 6003 080

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.pou.hr/vpsz/

 

Visoka poslovna škola"Libertas"

Adresa: Trg J. F. Kennedya 6b, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2323 377, (+385 1) 2306 181

Faks: (+385 1) 2315 581

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vps-libertas.hr

 

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije

Adresa: Ilica 242, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 3700 666

Faks: (+385 1) 3700 405

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.diplomacija.hr

 

Visoka škola tržišnih komunikacija "Agora", s pravom javnosti, Zagreb

Adresa: Trnjanska cesta 114, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2225 700

Faks: (+385 1) 6157 615

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vsa.hr

 

Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski"

Adresa: Selska cesta 119, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 3647 099

Faks: (+385 1) 3014 943

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vszrinski.hr

 

Visoka škola za informacijske tehnologije, Zagreb

Adresa: Klaićeva 7, 10000 ZAGREB

Telefon: (385 1) 3764 200

Faks: (385 1) 3764 264

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vsite.hr

 

Visoka škola za odnose s javnošću i studij medija "Kairos"

Adresa: Kruge 48, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2321 800

Faks: (+385 1) 2321 800

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vskairos.hr

 

Visoka škola za primijenjeno računarstvo

Adresa: Maksimirska 58a, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 2222 182

Faks: (+385 1) 2305 004

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.racunarstvo.hr

Visoko evanđeosko teološko učilište, Osijek

Adresa: Cvjetkova 32, p.p.370, 31000 OSIJEK

Telefon: (+385 31) 494 200

Faks: (+385 31) 494 201

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.evtos.hr

TV-AKADEMIJA Visoka škola multimedijskih i komunikacijskih tehnologija

Adresa: Ivana Merza br. 8

, 21000 SPLIT

Telefon: (+385 21) 494 401

Faks: (+385 21) 374 440

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.tv-akademija.com

 

Visoka škola za menadžment i dizajn "Aspira", Split

Adresa: Put Brodarice 6

, 21000 SPLIT

Telefon: (+385 21) 323 077

Faks: (+385 21) 323 078

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.aspira.hr

POLITEHNIKA PULA -Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti

Adresa: Riva 6, 52100 PULA

Telefon: (+385 52) 381 412

Faks: (+385 52) 381 412

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.politehnika-pula.hr

Američka visoka škola za management i tehnologiju

Adresa: Don Frana Bulića 6, 20000 DUBROVNIK

Telefon: (+385 20) 433 042

Faks: (+385 20) 433 001

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.acmt.hr

Visoko učilište EFFECTUS - visoka škola za financije i pravo

Adresa: Savska cesta 66, 10000 ZAGREB

Telefon: (+385 1) 6117 777

Faks: (+385 1) 6117 777

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Web: www.vsfp.eu

Smještaj

Studenti grada Zagreba mogu biti smješteni u četiri studentska doma. Neki od njih imaju i restorane za prehranu, pa život u njima time postaje ugodniji. Neki pak pružaju i dodatne aktivnosti, kompjutorske učionice ili fitness dvorane. Sve u svemu, dobro je biti u domu jer uz vrlo povoljnu stanarinu uglavnom je sve nadohvat ruke, od tuluma do bilježnica koje treba prepisivati i skripti koje treba kopirati.

Mjesta u domovima nema za sve, pa ga treba izboriti natječajem, mada poneki imaju i drukčiji način kako dolaze do svog mjesta. Nakon natječaja, ako uspijete pronaći svoje ime iznad crte, s olakšanjem pronalazite manje sretne kolege i plaćate im kavu, a njima predstoji mukotrpan put pronalaženja podstanarske sobe u Zagrebu, a i šire.

Ukupan broj studenata koji mogu dobiti mjesto u domu je 7025, naravno u idealnom slučaju jer ovdje nisu uračunati svi oni koji u velikom luku zaobilaze službeni natječaj.

Svi oni koji su neposredno ispod crte nadaju se teorijskoj mogućnosti da će se na reviziji prava na smještaj pojaviti koje slobodno mjesto.

 • Studentski dom Cvjetno naselje, 1762 kreveta 
  Odranska 8, tel. 6191-245
 • Studentski dom Stjepana Radića 3637 kreveta 
  Jarunska 2, tel. 3634-255
 • Studentski dom dr. Ante Starčevića, 1237 kreveta
  Zagrebačka avenija 2, tel. 3095-434
 • Studentski dom Lašćina, 482 kreveta 
  Lašćinska cesta 32, tel. 2430-615

 

Prehrana

Studentska prehrana je sasvim sigurno česta tema za razgovor, pa ipak većina studenata svjesna je njene prednosti i vrlo povoljne cijene. Neki studenti, nažalost štede i na tome da bi imali za neke druge potrebe, pa nerijetko ostane višak subvencije na X-ici. U Zagrebu postoji ukupno dvanaest restorana, a gladni studenti dnevno pojedu i do 20000 obroka (barem tako kaže SC), o kolačima i sladoledu nema točne evidencije.

Tek završetkom studija postajemo svjesni svih prednosti menze, no onda je već kasno.

Zato jedan skroman prijedlog: uživajte dok možete, i ne zaboravite da je uživanje uživanje sve dotle dok ne pretjerujemo.

 

Studentski dom Lašćina, 482 kreveta. Lašćinska cesta 32, tel. 2430-615

Read more...