Veći sam dio života bio skeptik. Zapravo, smatrao sam se ateistom. Po meni, bilo je i previše dokaza da je Bog puki proizvod samozavaravanja, drevne mitologije, primitivnog praznovjerja. Kako može postojati Bog pun ljubavi, ako ljude otpravlja u pakao samo zato jer ne vjeruju u njega? Kako se čuda mogu zbivati unatoč temeljnim prirodnim zakonima? Nije li evolucija na zadovoljavajući način objasnila podrijetlo života? Ne raspršuje li znanstveno prosuđivanje vjeru u nadnaravno?

A što se tiče Isusa, zar niste znali kako on nikad nije ni tvrdio da je Bog? Bio je revolucionar, bio je mudrac, židovski ikonoklast – ali Bog? Ne, ta mu pomisao nikad nije pala na pamet! Mogao bih vas uputiti na mnoštvo sveučilišnih profesora koji su to govorili – a njima se zacijelo može vjerovati, zar ne? Budimo razumni: čak i površno istraživanje dokaza dovoljno je da nas uvjeri kako je Isus bio samo običan čovjek poput vas i mene, premda iznimno obdaren dobrotom i mudrošću.

Read more...

U zemlji u kojoj se velika većina stanovnika izjašnjava kršćanima još uvijek postoje ogromne razlike u vjerovanjima o tome tko je Isus zaista bio. Nije teško naići na osobu koja će imati OK mišljenje o Isusu a istovremeno neke njegove izjave smatrati potpuno besmislenima. Ovdje prenosimo dio predavanja koje je John Maisel održao na studentima i profesorima Moskovskog državnog sveučilišta u SSSR-u 1990. godine:

Temeljno pitanje današnjeg svijeta glasi: Tko je Isus Krist? Zato sam naše večerašnje predavanje odlučio podijeliti prema tematici dvaju pitanja:

Prvo: Je li Isus Bog?

Drugo: Kako Ga možemo osobno upoznati?

Read more...

Kada postigneš ono što si želio u borbi za sebe

i svijet te učini kraljem dana,

samo priđi ogledalu , pogledaj se

i vidi što ti TAJ čovjek ima za reći.

Read more...

U suvremenom društvu naš Protivnik uspješno čini troje: diže buku, žurbu i gužvu. Ako nas može držati zaokupljenima u „mnogosti“ i „mnogostrukosti“, bit će miran i zadovoljan.

Psihijatar Carl Jung jedanput je rekao: „Žurba nije od vraga; žurba je vrag.“

Ako se nadamo doprijeti dalje od površnosti naše kulture, pa i svoje religijske kulture, moramo biti voljni povući se u okrjepljujuću tišinu, u unutrašnji svijet kontemplacije. U svojim nas zapisima svi učitelji meditacije pozivaju da budemo pioniri na granici Duha. Iako će se to suvremenom uhu činiti neobičnim, morali bismo bez imalo srama postati naučnicima u školi kontemplativne molitve.

Read more...

Od prvih petnaest godina mog života u Zastražiću je sniježilo svega tri puta. Kod nas na Hvaru i kad padne, ne padne pravi snijeg. Prospe se malo, tek toliko da zabijeli, traje nekoliko dana, a onda se rastopi i prelije u sjećanje i čežnju.

Read more...

Unable to find the source directory (/home/stephr/new.step.hr/images/galerije/jonny/), please check if your source directory exists

U subotu je nas nekoliko otišlo u obližnje odmaralište "The Grail" provesti dan u tišini. Na to smo uglavnom bili potaknuti gledajući TV seriju "The big silance". Bilo je to divno iskustvo. Nadam se da ćemo ga ponoviti.

Read more...

Otkrivenje božje ljubavi

Kristov križ nadahnuo je milijune. Zapravo, bio je poticajniji od svih njegovih djela i riječi. Trebali bi svi kršćani moći skupa s Pavlom reći: Jer “ljubav Kristova potpuno nama ovladava” (2. Korinćanima 5:14), “ne ostavlja nam izbora” ili, prema nekim prijevodima, čak nas “steže”, tako da odlučujemo ne živjeti više samo za sebe, nego za njega koji je umro za nas.

Read more...

Ukidanje ropstva i trgovine robljem

Primjer osobe na koju je Isus Krist duboko utjecao je William Wilberforce. Neprekidno se prisjećao činjenice da će jednoga dana stajati pred Kristovim sudačkim prijestoljem.

Wilberforce je jednom ovako sažeo svoje životne ambicije: “Svemogući Bog je preda me postavio dva velika cilja, zabranu ropstva i obnovu društvenih prilika.”

Read more...

Priredivši materijal za molitvenu osminu 2011. godine kršćanske su crkve iz Jeruzalema pred svjetskom kršćanskom zajednicom oživjele tekst iz Djela apostolskih koji svjedoči o životu pracrkve neposredno nakon Petrove propovijedi na Pedesetnicu. Mnoštvo je ljudi prigrlilo vjeru u Isusa iz Nazareta i prema Lukinu svjedočenju: 'Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama.' Luka ističe četiri aspekta života onih koji po vjeri postadoše braća i sestre.

Read more...

“Uvijek otvorena vrata”

Ljubav prema djeci i skrb za njihovu dobrobit toliko su suštinski dijelovi kršćanske kulture da smo skloni uzeti ih zdravo za gotovo. No, nisu se uvijek podrazumijevali. Primjerice, prinošenje dječjih žrtava prakticiralo se u brojnim poganskim religijama, a starozavjetni su se proroci s gnjevom i užasom osvrtali na tu praksu kojom su Amonićani željeli umiriti svojega boga Moloha.

Čini se da u drevnom svijetu nije bilo zakona koji bi zabranjivao pobačaj ili infanticid, ili etičkog neodobravanja tih postupaka. Roditelji su imali pravo odlučivati o životu ili smrti svoje djece. Primjerice, među Papirusima iz Oksirinha iz prvog stoljeća prije Krista pronađeno je pismo nekog Hilarija upućeno trudnoj supruzi Alis: “Ako je muško, daj mu da živi; ako je žensko izloži ga.”

Istina je da Hipokratova zakletva koju izgovaraju liječnici sadrži i obećanje: “Neću ženi dati pesar za pobačaj”. Veći dio zakletve po svoj prilici nije napisao Hipokrat (460. − 377. g. pr. Krista), “otac medicine”, nego njegovi učenici. Ipak, kao što je napisao W. H. S. Jones: “Doista je teško povjerovati da barem jezgra Zakletve ne seže do samog ‘velikog’ Hipokrata.” Svejedno se spomenuti dio Zakletve preskakao jer je u permisivnim društvima Grčke i Rima uništavanje ili izlaganje neželjene djece postalo pravilom. S druge strane, kršćani su mu se suprotstavili na teološkim i moralnim osnovama.

Read more...