Dosad smo razmotrili zavjere koje to nisu. Sljedeća je zbiljska zavjera, ili možda bolje rečeno prijevara. Pisci bestselera Sveta Krv, Sveti Graal vodili su sudski spor protiv Dana Browna zbog plagijata. Spor nisu dobili, ali je proces pokazao da se Brown naveliko koristio njihovom knjigom. U njoj je pronašao priču o Sionskom prioratu ( Prieuré de Sion ). Bio je to važan dio njegove radnje. Glavni junak Langdon kaže:

Nazivaju se – Sionski priorat. Sjedište im je ovdje u Francuskoj, ali imaju moćne članove u cijeloj Europi. Točnije, to je najstarije preživjelo tajno društvo na svijetu. (str. 114)

Read more...

Usporedno s otkrićima papirusa, došlo je na vidjelo mnoštvo biblijskih rukopisa (preko 14.000 kopija ranih novozavjetnih rukopisa očuvano je do danas). Ovo je motiviralo Fredericka Kenyona, vodećeg stručnjaka s obzirom na pouzdanost starih rukopisa, da napiše: "Interval između vremena nastanka izvornog sastava i prvih nalazaka postaje tako malen da je gotovo zanemariv, te je uklonjeno posljednje uporište tvrdnje da se Biblija kakvu imamo danas razlikuje od ranih primjeraka. I tako se autentičnost kao i opći integritet knjiga Novoga zavjeta može smatrati konačno uspostavljenim."

Povijesničar Luka pisao je na osnovu "autentičnih dokaza" s obzirom na uskrsnuće. Gospodin William Ramsay koji je čitavih 15 godina nastojao da potkopa vrijednost Luke kao povjesničara i da opovrgne pouzdanost Novog zavjeta, konačno zaključuje: "Luka je prvoklasni povjesničar… ovaj bi autor trebao stajati rame uz rame s najvećim povjesničarima."

Read more...

Nedavno je STEP u Zagrebu organizirao radionicu: 'Ples, pokret i biblijski tekst'. Željeli smo biblijskom tekstu pristupiti na način koji integrira tjelesno i duhovno područje.Voditeljica radionice bila je Sanela Janković Marušić, plesačica s diplomom London Contemporary Dance School. Polaznici radionice dali su vrlo dobre kritike, a intervju sa Sanelom možete pročitati u nastavku ovoga teksta.

Read more...

Jedna od najvećih kušnji sa kojima se kršćani suočavaju na radnom mjestu jest zamjena kršćanskih vrednota i prioriteta sa prioritetima njihovih tvrtki. Moramo naučiti kao primjeniti biblijsku čestitost u svakodnevnu praksu kad god i gdje god je to moguće.

Read more...

Riječ „priroda” (eng. nature) se odnosi na fizički svijet u svom normalnom obliku. Ako je nešto „prirodno”, misli se na nešto što nije izmijenjeno ljudskim (inteligentnim) djelovanjem. Mnogi od nas vole „prirodu”, nedirnutu divljinu, svijet šuma, rijeka, planina i livada. Riječ naturalizam je riječ srodna, ali ipak drukčijeg značenja. Naturalizam je vjerovanje da je u konačnici priroda sve što postoji te da „priroda” u suštini neizmjenjena od svega osim od sebe same. Drugim riječima, sama se priroda smatra konačnom zbiljom.

Priroda je dinamična i aktivna, ali prema naturalizmu ne postoji ništa što nadilazi prirodu, a što stoji u kauzalnoj vezi s prirodom. Ili nema Boga ili Bog nema nikakvog utjecaja na prirodu. Neki bi rekli da se sama priroda može smatrati stvarateljskim bićem. Naturalizam tvrdi da je život na Zemlji nastao iz prirodnih tvari prirodnom selekcijom a svrha je prirodna. Ne postoji zbilja koja se naziva „nadnaravno”. Duhovna zbilja je prema naturalizmu ili iluzija ili se radi samo o iznimno složenoj ili neobičnoj zbilji prirode.

Read more...

 

Svi smo postavili pitanje ili smo ga čuli: Tko je stvorio Boga? Sve za što znamo ima početak i postalo je od nečega drugoga. Svako tko čita ovaj članak je postao od svojih roditelja. Ali što je sa Bogom? Tko je uzrokovao Njegov početak i kada?

Prije ili kasnije većina nas je postavila pitanje „Kako je Bog postao?“ Pitanje je ustvari inteligentno i otkriva dubinu misli pitaoca. Za razliku od nas, Bog nije imao početak. On je uvijek postojao. Ali kako je to moguće? Što je radio prije nego li je stvorio nebesa i zemlju? Kakvo je bilo Njegovo postojanje?

Read more...

 

Postoji stara usporedba o šest slijepih hinduista koji dodiruju slona. Jedan slijepac je dotaknuo slona sa strane i rekao da je to zid. Drugi slijepac je dotaknuo slonovo uho i rekao da je to ogromni list na stablu. Treći slijepac je dotaknuo slonovu nogu i pomislio da je to deblo. Četvrti slijepac je uhvatio slona za surlu i rekao da je to zmija. Peti slijepac je dodirnuo kljovu slona uvjeren da je riječ o koplju. Šesti slijepac je držao u ruci slonov rep i smatrao ga užetom. Svi sljepci su doticali istu stvarnost, ali su je razumijeli drugačije. Svi su imali pravo interpretirati  na svoj način ono što su doticali, ali bio je to isti slon.

Ljudi su koristili ovu staru usporedbu da iskažu svoje mišljenje ili svjetonazor da niti jedna religija nije jedini put do Boga (pluralizam). Pluralisti vjeruju da je put do Boga širok. Suprotno stajalište je da je samo jedna religija zbilja ispravna (ekskluzivizam).

Read more...

Priča o slijepcima i slonu opće je poznata, no postoji i manje poznata verzija o slijepcima koji u paralelnom svemiru posjećuju zoo(loški vrt). Ova druga priča je puno zanimljivija i, rekao bih, puno više prosvjetljujuća. Za one koji nisu upoznati s tradicionalnom pričom o slijepcima i slonu, evo je:1

Tradicionalna priča o slijepcima i slonu

Šest slijepaca susreće slona – iako priča ne spominje kako su znali da je to slon. Prvi mu dodiruje trup i kaže da je slon poput palminog stabla, drugi mu dodiruje bok i kaže da je slon poput grubog zida. Još jedan mu opipava rep i kaže da je slon poput komada užeta. Svaki dolazi u dodir s drugim dijelom slona2 i uvjeren je da je njegovo vlastito objašnjenje točno te da su drugi u krivu. Nitko od njih ne shvaća da svi doživljavaju samo jedan dio slona i da nijedno od njihovih objašnjenja nije potpuno.

Na isti način, tvrdi se, različita religiozna iskustva dosežu različite dijelove „Boga“, ali ne uspijevaju shvatiti da je svaki samo dio potpune istine. Problem s ovom interpretacijom ove prispodobe najbolje je sročen u pitanju: Kako tumač priče zna da je svaka religija samo dio cjelokupne zamisli Boga? Da bi se to znalo, trebalo bi se moći vidjeti Boga u cijeloj njegovoj punini i razumjeti kako svaka religija odražava samo dio te potpune slike.

Read more...

Svjetonazor je zbir pretpostavki (koje mogu biti istinite, poluistinite ili potpuno neistinite), kojih se držimo (svjesno ili podsvjesno, dosljedno ili nedosljedno), o temeljnome ustrojstvu našega svijeta.

Svatko od nas tko želi biti potpuno intelektualno svjestan trebao bi moći ne samo ustanoviti svjetonazor drugih ljudi, već i biti svjestan vlastitog svjetonazora - zašto ga je prihvatio/la i zašto ga u svjetlu tako brojnih mogućnosti smatra istinitim. Ovdje su pitanja koja će vam pomoći u tome.

Read more...

Judaizam je religija židovskog naroda. U svijetu ima dvanaest milijuna Židova, šest milijuna u SAD, dva milijuna u Izraelu, a četiri milijuna posvuda po svijetu, mnogo ih je u Rusiji i Istočnoj Evropi. U strahovitom progonu Židova od 1939 - 1945. godine šest milijuna ih je ubijeno u koncentracionim logorima nacističke Njemačke, jer je Hitlerov Gestapo htio 'pročistiti' ljudski rod.

Read more...