Što je to posebno u kršćanstvu naspram ostalih religija?

{youtube}kqVSSkhOCqc{/youtube}

Ponedjeljak 04.11. '13., Filozofski fakultet, 19:00 sati, predavaonica D-6

 

Interes za zagrebačko predavanje dr. Johna Lennoxa je toliki da je prepunio glavnu dvoranu FFZG-a. Sa temom "Je li znanost pokopala Boga?" stoga nastavljamo u dijaloškom formatu ovaj ponedjeljak kada će svi oni koji žele nastaviti ovu raspravu/dijalog moći dati svoj doprinos, komentar ili prigovor. Svim tragateljima za odgovorima o najvećim životnim pitanjima želimo dobrodošlicu!

Read more...

30.10.2013. STEP dovodi Lennoxa na FFZG-u: "Je li znanost pokopala Boga?"

Prepuna znamenita dvorana D-VII... Profesori, studenti i zainteresirani "civili" nagurali su se kako bi čuli "Je li znanost pokopala Boga?". Naše svjedočanstvo je bilo argumentirano: "Ne!".

Read more...

... koji dolazi na Filozofski fakultet u Zagrebu 30.10.2013. u 18:30 u dvoranu D7?

{youtube}CSpUNPKOjyo{/youtube}

 

 

Read more...

Sa velikim uzbuđenjem vam najavljujemo da u suradnji sa Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, STEP dovodi oxfordskog profesora (Green Templeton College) Johna Lennoxa 30.10. na FFZG!

Read more...

Iako nam je snijeg još uvijek zapečaćen u kratkoročnom pamćenju, Stepovci već razmišljaju o ljetu. Nakon jedne godine bez kampa, Step se ponovno vraća na otok Ugljan u Čintu za ljetni kamp. Prijavite se i pridružite nam se!

Read more...

Evanđelje i Ekumenizam - protivnici ili saveznici?

 

 

U kakvom je odnosu poruka Evanđelja Isusa Krista sa međusobnom suradnjom kršćana raznih boja? Da li konfesionalne razlike izviru iz različitog shvaćanja Evanđelja - u kojem slučaju međusobna suradnja upravo kompromitira njegovu cjelovitost i značenje, ili ove razlike ukazuju na Evanđelje koje je veće od pojedinačnih konfesija te ga njihova suradnja zapravo potvrđuje? U subotu 13.04. od 10:00 do 13:00 sati, u Čitaonici Biblijskog instituta u Gajevoj 9a (iznad restorana „Boban“) Step održava novo izdanje svog okruglog stola na temu: „Evanđelje i Ekumenizam – protivnici ili saveznici?“. Svrha ovog događaja je dvojaka: 1. rasvijetliti ovu temu koja izravno pogađa kršćansko življenje i svjedočanstvo putem izloženosti različitim perspektivama na nju, i 2. njegovati i promovirati kulturu konstruktivnog neslaganja. Za razliku od prošlog okruglog stola kada su različite perspektive zastupali veterani kršćanskog aktivizma, ovog puta Step ugošćuje novu generaciju mladih teologa, crkvenih djelatnika i laika koji osebujno svježe ali i kompetentno predstavljaju različito viđenje i ocjene ove teme.

 

Read more...

 

Feminizam i Biblija

Koliko su neprijatelji a koliko saveznici? 

 

 

Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i STEP organiziraju diskusijsku grupu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

 

 

utorak, 26.03. prostorija A-107 na Filozofskom fakultetu u 20:00 sati: 

Read more...

Original Songs of Faith and Devotion

 

Read more...

Roko Kerovec

Što lik djevojke Lisbeth Salander iz filma „Muškarci koji mrze žene“, rađenom po knjizi Stiega Larssona, i lik djevojke „Jack“ (subject zero) iz Biowareove igre „Mass Effect 2“ imaju zajedničkog?

 

 

Read more...

U subotu 02.02. '13. u 17:00 sati STEP je domaćin neformalnoj putujućoj pjesničkoj družini koja svoje duhovo traganje upriličuje putem pjesništva. Ovoj ekipi će se tu večer pridružiti i Stepovke koje kroz labirit života također prolaze putem poezije. Na ovoj večeri će se čitati izbor pjesama kultnih autora kao i autorski radovi sudionika.

Večer vodi Almir Pehlić a njemu se pridružuju Nina Džeko i Iva Mirčić sa svojim radovima, a ostalo po nadahnuću… Prijatelji poezije i tragatelji riječi: dobro došli u Step na večer duhovne poezije!

Za bolji dojam o čemu je riječ, škicnite: http://www.youtube.com/watch?v=KUOp9NBjHfY

Read more...

 

Nametanje, indoktrinacija, empatija, partnerstvo, suradnja, šutnja... modeli kršćanskoj javnog angažmana

 

 

Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i STEP organiziraju diskusijsku grupu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

 

 

11.12. prostorija A-105 na Filozofskom fakultetu u 20:00 sati: 

 

Read more...

Dan otvorenih vrata STEP-a: Tko smo - Što smo - Zašto smo!?

STEP-ova vrata su doduše uvijek otvorena ali u utorak 13.11. od 14 sati u prostorijama STEP-a, Horvaćanska 31D, biti će lakše dobiti uvid u što je točno STEP, čime i kako se bavi, tko su studenti koji ga čine te zašto bih eventualno ja bila dio tog pokreta. Minglanje i studentski chillax počinje od 14h pa nadalje a konkretniji program u 19 sati. U sklopu programa ćete upozati putem mulitimedijalne prezentacije što je STEP radio u prošlosti i što radi sada, čuti ćete nastup kantautorice Mateje Magdalenić (ex STEP), upoznati neke od voditelja Stepovih programa, nešto klopati i tko zna što još..!

Za sve dodatne informacije pišite nam na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili zovite na tel 095 90 30 900.

U svakom slučaju, u utorak 13.11. od 14h: STEP inside!!

 

Roko Kerovec

Imati dobar groove, atraktivno muziciranje, glazbenu produkciju kao i autentično glazbeno zajedništvo za novu generaciju gospel glazbenika nije više tek glazbena logistika suvremenih evanđeoskih bogoslužja, već ništa manje nego jedna vrsta nasljedovanja Isusa Krista!

Ako vam je radio upaljen tijekom dana, i ako je podešen na neku od stanica koje puštaju stranu popularnu glazbu, velika je vjerojatnost da će svaki dan do vašeg uha doći note i ritmovi odsvirani od strane pojedinaca izniknulih iz pokreta kojeg artikulira i promovira website GospelChops (www.gospelchops.com ). No da prije svega vratimo film malo unazad…

 

Read more...

Rosa počiva na brižljivo pokošenoj tratini, čuje se poneki cvrkut ptica, inače je tiho, čujem samo jecanje svoje majke, koju potresa grčeviti plač, otac stoji pored nje, ruke mu vise. Na inače tako pouzdanim, ljubaznim licima svojih roditelja vidim samo bol zadnjih dana.

 

Read more...

AUTOR: Giorgio Grlj

Maske koje nosimo pomažu nam preživjeti. Pomagale su i njoj, sve dok se nije susrela s onim koji je i ne poznavajući je, poznavao njezinu najdublju potrebu: da netko s njom porazgovara bez osude. I to se dogodilo.

Jedan od najduljih opisa Učiteljevih susreta s nekom osobom je onaj iz Ivana 4 – susreta s bezimenom ženom iz Samarije, pokrajine u kojoj su živjeli ljudi dostojni prezira svih pravovjernih Židova. Ne samo da Ivan najviše pozornosti daje toj bezimenoj poganki, već i Učitelj drugom zgodom, ističe žitelja Samarije kao primjer milosrđa koje je, za razliku od židovskih vjerskih službenika, iskazao nevoljniku koga na putu napaše razbojnici.

Read more...

Dorta Jagić

SLAVA BOGU, BOG NE NOSI SAT

Bog je otkačen. Dapače, otkačeniji i genijalniji no što možemo zamisliti. Zapravo, kroz poznatu povijest dokazali smo se kao prilično uštogljena bića što zbog straha, što zbog navike na Aristotelovu logiku i Euklidovu geometriju, na običaje, manire, na zakone, birokraciju, urede, satove (ne one Dalijeve koji se tope), na mišolovke ugleda i pozlatu ugode. Između ostalog, iz Biblije saznajemo da je Božja logika zabavno luda, gipka, ljubavna, jer s lakoćom pomiruje nepomirljivo. Sv.Pavao se tomu divio, osobito u Poslanici Rimljanima.

Read more...

Apel za klasičnu toleranciju i nove etikete

Roko Kerovec

 Ambiciozno zar ne!? Naravno, radi se o inverziji naslova knjige američke spisateljice Cathy Crimmins „Kako su homoseksualci spasili civilizaciju“ u kojoj otkriva civilizacijske horizonte suvremenog gay aktivizma. Boreći se za prava LGBT osoba ovaj aktivizam zapravo i svjesno redefinira civilizacijska počela, od tumačenja morala pa do ljudskih identiteta. Vrijednosni sud Crimminsove taj aktivistički poduhvat laskavo ocjenjuje kao spasenje civilizacije. 

Read more...

U subotu 02.06., u prostorijama Baptističke crkve Zagreb u Radićevoj 30, od 10:00 do 13:00 sati održat će okrugli stol u organizaciji Stepa na temu „Kršćanska duhovnost i sakramentalnost“.

 

Unutar sakramentalnih kršćanskih konfesija postoje vjernici koji tragaju za neposrednijim iskustvom Boga, a unutar kongregacijskih i karizmatskih denominacija, posljednjih godina postoji obnovljeni interes za sakramentalno kršćanstvo. Ova kretanja su temu kršćanske duhovnosti i sakramentalnosti izvukla iz akademske kule od slonovače i spustila među svakodnevne kršćane: ovo se sada tiče identiteta i pobožnosti svih praktičnih vjernika. Zato u Stepu ovim okruglim stolom želimo dati doprinos razumijevanju drugačijih kršćanskih perspektiva, preispitati vlastita iskustva, artikulirati neslaganja, jedni drugima postaviti konstruktivne izazove, i na koncu, naći funkcionalni model konstruktivnog neslaganja. Umjeće ovog posljednjeg je nešto što nam prethodne generacije nisu baš ostavile u zalog, pa stoga počimajući od vlastitog dvorišta, želimo odgovoriti na ovaj nedostatak u našoj okolini. Trećina vremena trajanja okruglog stola posvećena je studentskom auditoriju koji će svojim pitanjima i komentarima usmjeravati raspravu u željenom/potrebnom smjeru.

 

O temi na okruglom stolu govore iz različitih perspektiva:

 

  • dr. Jasmin Milić (Superintendent Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj)
  • Željko Mraz (glavni tajnik Saveza baptističkih crkava u RH)
  • mr. Tomislav Vidaković (teolog/pomoćni pastor KC Riječ života)
  • Dražen Bušić (katolički teolog, pisac, predsjednik udruge „Snaga za život“)

 

Iako se radi o studentskoj inicijativi, svi zainteresirani za temu su dobrodošli i njihov doprinos raspravi ćemo svakako cijeniti... Vidimo se!

 

"Slika govori tisuću riječi!" - koliko otrcana toliko i istinita izreka. O IFES-ovoj konferenciji Undivided2012 u Gyoru već je rečeno i ispisano mnogo više od tisuću riječi pa još samo preostaju slike da zaokruže naš izvještaj sa ove međunarodne, studentske konferencije. Evo nekoliko fotografija iz aparata Vlade Škorića da upotpune dojam ove priče. 

Read more...

 

Na početku korizme uglavnom čujemo, “Sjeti se da si prah, i u prah ćeš se vratiti”. Ipak, razmišljala sam o tome da Isus možda govori nešto drukčije ove godine: “Da, od praha zemlje si nastao, i čak sam te i tad volio, ali ću iz pepela koji je bio tvoj život, stvoriti ljepotu. Dođi, hodaj samnom kroz prašinu pustinje; hajde da pođemo na ovo korizmeno putovanje, kako bi na tom zajedničkom putu pronašli plodove uskrsnuća... dođi.”

Tako smo ušli u korizmu. Ali nismo u nju ušli individualno, već kao zajednica. Sve grane crkve, svugdje u svijetu ušle su u korizmu zajedno. Da, pristupamo joj drukčije, ali to nije bitno. Nadam se da smo pronašli izvore žive vode u središtu pustinja i naučili primjećivati novi život koji nam Bog uvijek daje kad mu vjerujemo da čini sve novo – da, čak i nas, čak i Crkvu.

Read more...

Perfect Sense (Osjetila ljubavi), 2011.

REDATELJ: David Mackenzie

ULOGE: Ewan McGregor, Eva Green, Connie Nielsen

  

Kad je prvi put susrećemo, Susan (Eva Green) baca kamenčiće tijekom oseke. Svojim postupcima izražava frustraciju glede svog ljubavnog života. Uvijek završi s pogrešnim muškarcima – muškarcima koji ju iskoriste i onda prekinu s njom. S druge strane, Michael (Ewan McGregor), koji radi kao kuhar u restoranu smještenom u blizini Susaninog stana, je klasični primjer muškarca kakvog bi Susan trebala izbjegavati. Iako je usamljen, ima problem s vezanjem za žene do mjere da ne može zaspati u krevetu s nekom ženom - stoga redovito šalje doma u sred noći svoje partenrice za jednu noć.   

 

Read more...

PIŠE: Dorta Jagić

Nažalost, kroz dan najčešće ljude i njihova tijela doživljavam u njihovoj svakodnevnoj banalnosti. Dođu mi kao neka samorazumljiva trodimenzionalna tijela koja se jedno po jedno kreću uvijek isto, glavom i nogama prema naprijed u prostoru. Od jutarnjeg posjeta pekari, pa kava, novine, pošta, posao itd. Čovjek, tek jedinka, pokretna skulptura koja u neku ruku djeluje čak i dosadno, prekompkatno. (Usta su uvijek na istom mjestu, kao i kosa, oči itd.)

Read more...

Piše: Roko Kerovec

 
Cinizam je utjeha i zaštita. Možda se tako ne čini na prvu s obzirom da je riječ o vrsti zajedljive, britke pa nerijetko i zlobne oštroumnosti. Cinici argumentirano (makar moguće i netočno) nalaze kreativne načine da ismiju stvari, ideje i događaje u kojima drugi nalaze ohrabrenje i poduzetnost spram svekolike ljudske aktivnost koju nazivamo životom. Nije to čista zloba, za cinika je ovdje riječ o razotkrivanju još jednog uzaludnog investiranja samih sebe u ljudski „projekt nade“ koja je - kako se priča - kurva.

Read more...

 Autor: Brian Rice

 

Inspiriran sam. Ideja je vrlo jednostavna-kao stand-up komičar napravit ću show koristeći isječke iz najboljih i najgorih filmova o „sudnjem danu“. Time bih istražio našu fasciniranost s ovim fenomenom na način koji je istovremeno i duhovit i dubok. Također, želim ostaviti ljude da se pitaju: „Što će se dogoditi kad nestane svijeta?“

 

Prije 11. rujna, u kinima su prevladavali filmovi o izvanzemaljskim invazijama i udarima meteora, kao naprimjer u filmovima Dan nezavisnosti, Armageddon i Duboki udar. Ovi filmovi su pušteni u kina tijekom intenzivne PMT (predmilenijske tenzije).

Read more...

  Piše: ROKO KEROVEC

Čekao sam par dana od smrti Christophera Hitchensa sa osvrtom na istu, kako bih bio siguran glede onoga što sam - na vlastito iznenađenje – osjetio: autentičnu žalost za odlaskom glasa agresivnog a(nti)teizma iz javnog diskursa. Nije to ona religijski kičasta vrsta teološki korektnog žaljenja zbog „ljudske duše koja je u nevjeri stupila u vječnost“, već osjećaj određenog životnog gubitka. Trebalo mi je malo preispitivanja da razumijem zašto mi fali glas (jer Hitchens za mene nije mogao biti ništa više) koji nasilno pravi karikaturu od moje duše tj. mog kršćanskog intelekta, lijepeći mi etikete i pripisujući moralne kvalifikacije koje su mi i samom odvratne. Što mi to nedostaje od antiteizma kojeg ne zanima dijalog sa teizmom već borba „do istrage naše ili vaše“ u ideološkom smislu? Dvije stvari.

 

  

Read more...

Piše: VINOTH RAMACHANDRA

Nedavno sam bio u Portugalu, u isto vrijeme kad i Marina Silva, brazilska organizatorica ekoloških kampanja koja je radila u Ministarstvu zaštite okoliša u vrijeme vlasti predsjednika Lule de Silva. Ova nevjerojatna žena s razlogom je poštovana diljem svijeta zbog njenog neumornog i hrabrog rada. Ona je puno više od ekološkog aktivista koji se zalaže za očuvanje svjetskih šuma. Ona promovira drugačiji stil politike; politika koja stavlja dugoročnu budućnost Zemlje i njezinih stanovnika ispred kratkoročne financijske dobiti. To je politika održivosti. Takva je politika u skladu s Biblijskim mandatom da obrađujemo i čuvamo Zemlju (Postanak 2:15).

 

Marina Silva je predana kršćanka. Njena matična crkva (Assemblies of God) joj je dodijelila ulogu “misionarke za brigu o stvorenju”. (Zamislite kakva bi bila promjena u globalnoj Crkvi kad bi političari, ekonomisti, poduzetnici, ekološki aktivisti, umjetnici i ostali imali takvu misiju i toliku molitvenu podršku!). Dok je bila na čelu Ministarstva zaštite okoliša, okupila je glavne ministre 15 drugih ministarstava, uključujući Ministarstvo prometa, poljoprivrede, prosvjete i energije kako bi stvorila odredbe za promicanje politike održivosti i utemeljila ih u srce vlasti. To ju je uvelo u sukobe s moćnim korporativnim interesima i zločinačkim mrežama koji žele kontrolirati Amazonom kao što narko-karteli kontroliraju krijumčarenje droge u ostalim zemljama Latinske Amerike.  

 

Read more...

AUTOR SOPHIE LISTER 

 

FILM: Vrijeme je novac (In Time)

Director: Andrew Niccol

Screenplay: Andrew Niccol

Starring: Amanda Seyfried, Justin Timberlake, Cillian Murphy, Olivia Wilde 

 

Vrijeme je novac (In Time) nije mogao doći na veliko platno u boljem trenutku. Film koji govori o nepravednoj distribuciji bogatstva pojavio se u kinima kada su sve novine pisale o antikapitalističkim prosvijedima. U Londonu, u kampu ispred Katedrale sv. Pavla isticala su se pitanja koja imaju ključnu važnost u filmu. Koja je ljudska cijena našeg trošenja? Je li pošteno živjeti u svijetu u kojem je glavno pitanje „ima li se ili nema“?

 

Radnja filma se odvija u futurističkom društvo gdje je vrijeme doslovno novac. Svi su genetički programirani da prestaju starjeti s navršenih 25 godina. A od tada, siromašni moraju zarađivati, preklinjati, posuđivati ili krasti dodatno vrijeme. Godine, sati i sekunde se odbrojavaju digitalnim satovima na njihovim podlakticama. Bogati imaju svo vrijeme svijeta. Oni mogu živjeti zauvijek u zatvorenom luksuzu, dok njihove privilegije čuva sila zakona zvana Čuvari vremena. 

Read more...

Što to Krist ima sa studiranjem!? Kakve veze ima kršćanska vjera sa učenjem, polaganjem ispita, strukovnim zvanjem, studentskim životom..? Koje od ovih dvoje ima prioritet? Jesu li komplementarni ili jedno drugom suprotstavljeni? Treba li ih integrirati ili držati na sigurnoj distanci? Na ova ćemo pitanja pokušati odgovoriti s čovjekom koji se i s jednim i drugim bavi čitav svoj život; Lindsay Brown (Velika Britanija) je 16 godina vodio međunarodnu studentsku oraganizaciju International Fellowship of Evangelical Students (IFES). Danas je jedan od ključnih ljudi u međunarodnom kršćanskom pokretu tzv. „Lausanne Movement“ koji putem najvećeg evanđeoskog okupljanja na svijetu, tematizira globalno navještanje Evanđelja Isusa Krista.

Dobrodošao u prostorije STEPa u Horvaćansku 31D u ponedjeljak 10.10.'11. u 18:30 da se „pohvatamo“ s pitanjem „Što to Krist ima sa studiranjem!?“

Sa vizualnom jednostavnošću pozornice, boja i projekcijskog platna (na kojem se vrte riječi pjesama) Hillsong je na zagrebačkom koncertu 13.09.'11., u organizaciji riječkog Bono Recordsa, predstavio svoj novi album „God is able“ i unplugged verziju  „Chapel“. Albume su u simpatično duhovitoj maniri na samom početku podijelili nekolicini sretnika, skupa sa nekoliko majica od kojih je jedna bila sa potpisom svih članova benda. Zatim su najavili kako će cijeli koncert biti u slavljeničkom tonu i kako „danas žele uzdići ime nad svim imenima“. Uzevši u obzir da nikada prije nisam bio na koncertu nekog kršćanskog benda, nisam bio siguran što očekivati.

Read more...