Proljeće je. Kiša natapa zemlju plodnim kapima, a sjemenje klija od te punine. Cvijeće je počelo oblačiti krošnje. Kupčići cvijeća radosno pjevaju pjesmu proljeća. Pjesma je to života i radosti u jednostavnosti njihova postojanja. Mi često ne cijenimo sijanje sjemena, ćak i kada je sjeme dobro. U doba instant proizvoda previše smo nestrpljivi čekati na njihov rast. Znam da ja ponekad jesam. No, nedavno sam se sjetila kako je u mom djetinjstvu moja teta posijala sjeme vjere u mene koje je dugo čekalo da počne rasti. Čini se da je ipak dobro sijati sjeme, dobro je biti strpljiv dok čekamo da to sjeme izraste.

 

Moje djetinjstvo nije bilo okarakterizirano odlascima u crkvu, kao sto je bilo nekima od vas. Ja nisam odrastala u “vjerskom okružju”. Kao dijete skoro ništa nisam znala o Bogu. Jedino čega se sjećam je kako mi je teta Ana pričala o Bogu, kako je stvorio svijet. Sa mnom je ostao osjećaj udivljenja o nekome koga nisam znala ali me jako počeo zanimati. Obično bi mi rekla da o tome ne pričam s roditeljima, te priče su bile naša tajna. Možete si samo zamisliti koliko djeca vole tajne! To mi je samo pomoglo raspirjati maštu i znatiželju. Teta Ana je bila pravi pripovjedač, svi smo uživali slušati njene priče. Ona je bila jedna od osoba koje su utjecale na moju ljubav prema pričama i bajkama. Mora da su te priče utjecale tako da sam od vrlo ranog djetinjstva čeznula za Bogom i crkvom, iako nisam razumjela za cime čezne. Moja teta je posadila sjeme u mene. Proslo je mnogo godina prije nego li je to sjeme pokazalo pa i malu klicu. Dugo je bilo pod zemljom, nevidljivo. Božja strpljivost me ponekad baš zadivljuje. Bog nije požurivao rast tog sjemena, kao niti rast drugih sjemenja koje je posijao u mene kroz godine. Posadio je sjeme i čekao na povoljno vrijeme za rast.

 

No s druge strane, to ne znači da ja imam tu strpljivost. Ja često nisam zadovoljna samo sa sijanjem sjemena. Ja bih htjela vidjeti više od sjemena koje duboko u zemlji - umire. Da, Isus je rekao da sjeme mora prvo umrijeti da bi pružilo obilat plod. Sjeme i njegova “smrt” utječu na promjenu naše perspektive jer način na koji gledamo i razumijemo svijet biva izazvan u prispodobi o sjemenu i njegovoj smrti. Ono što je maleno vrijedno je Gospodinu. Svako sjeme ljubavi dragocjeno je u Božjim očima. Trebali bismo nastaviti sijati sjeme i nikada se ne umoriti činiti to nanovo. Često nećemo vidjeti plod onoliko brzo koliko bismo htjeli, no ako sijemo s povjerenju u Gospodina košare će nam biti pune. Ili će drugi za nama kupiti te plodove. Rad na njivi Božjoj je poziv zajednice, a ne samački pothvat. Doista, ponekad jedino što ćemo imati ponuditi Bogu biti će sjeme, naizgled možda malo i beznačajno. Ipak, možemo biti sigurni da će Bog umnožiti kao što je učinio s onih nekoliko kruhova i riba da bi nahranio mnoštvo. Gospodin umnaža. Na kraju, klijanje i rast sjemena je Božji posao. Mi smo samo asistenti. Nemojmo se, dakle, umoriti sijati sjemenja ljubavi koja će imati vječne plodove. Ako sjeme raste za vječnost možda neće biti na isti način biti vidljivo u našem vremenu, jer nebeski rast je rast u dubinu, dok je zemaljski rast u visinu. Kako god, nemojmo se brinuti kako što raste, na nama je da budemo ustrajni i predani u sijanju. Oni koji siju u ljubavi brat će plodove iz Božjih ruku. Sijanje i rast su dio puta koji zahtjeva predanje i vjeru u Božju providnost. Neka naše predanje bude odgovor na Božju milost.

Sjeme vjere bilo je posijano u mom djetinjstvu. Možda je nešto slično bilo posijano u tebe prije puno godina. Vidiš li da to sjeme raste? Slažem se, čekati da nešto izraste može donijeti svakojake frustracije na nas put, ovisno od očekivanja koje imamo. No čak i frustracije u nama rađaju strpljivost dok se učimo brige ostavljati Bogu da se njima bavi. Prinesimo svoja dobra sjemenja Gospodinu kao žrtvu zahvalnicu i vjerujmo da će umnožiti naše prinose. Nemojmo se umoriti redovito prinositi sjeme ljubavi Bogu. Svako dobro sjeme Bogu je vrijedno. Štogod da dolazi iz ljubavi nikada nije premalo da bi bilo prinos za koji se nadamo da će procvjetati jednom, u proljeće.