Pod djelima služenja podrazumijevam obavljanje poslova koje vaš bračni drug od vas očekuje. Nastojite partnera zadovoljiti poslužujući ga, izražavajući mu svoju ljubav, čineći stvari za njega. Djela kao što su kuhanje, postavljanje stola, pranje posuđa, usisavanje stana, čišćenje ormara, uklanjanje dlaka iz umivaonika, iznošenje smeća, brisanje prašine... Ona zahtijevaju razmišljanje, planiranje, vrijeme, napor i snagu. Ako su učinjena u pozitivnom duhu, doista su izričaji ljubavi.

Nitko od nas ne voli da ga se prisiljava na bilo što. Zapravo, ljubav se uvijek daje iskreno. Ne može se zahtijevati od nekoga. Možemo jedno drugo zamoliti za neke stvari, ali nikada ne smijemo zahtijevati. Želje daju smjernice ljubavi, a zahtjevi je guše.

Ljubav je izbor i ne može se iznuditi. Ako budemo kritizirali ponašanje jedno drugog, to nikamo ne vodi. Ali ako jedno drugome uputimo želje umjesto zahtjeva, tada se veza/brak počinje okretati u pravom smjeru. Kritiziranje i zahtjevi tjeraju u raskol. Uz dosta kritike možete očekivati pristanak vašeg partnera. Možda će učiniti što želite, ali to vjerojatno neće biti izražavanje ljubavi. Možete ga usmjeriti na ljubav izražavanjem želje: "Rado bih da opereš auto, pokosiš travu, napraviš kolač...", ali ne možete iznuditi ljubav. Svatko od nas svakodnevno mora odlučiti hoće li ili neće voljeti svog partnera. Ako odaberemo voljeti, onda će izražavanje ljubavi na način koji naš partner to želi, učiniti tu ljubav emocionalno najuspješnijom.

Svladavanje stereotipa

Učenje djela služenja kao jezika ljubavi zahtijevat će kod nekih od nas preispitivanje stereotipa o ulogama muževa i žena. Većina ljudi se povodi za masom i čine ono što smatraju da je posve prirodno. Slijedimo obrasce ponašanja svojih roditelja. Nužno je odustati od stereotipa pogotovo ako su djela služenja primarni jezik vašeg partnera.

Zbog socioloških promjena u posljednjih trideset godina, više nema stereotipa o ulozi muškarca i žene u današnjem društvu zapadnog svijeta. To međutim ne znači da su uklonjeni svi stereotipi. Štoviše, to znači da se broj stereotipa umnožio. Prije uvođenja televizije, na predodžbu o tome što bi muž ili žena trebali raditi i kako bi se trebali odnositi prvenstveno su utjecali roditelji. Utjecajem televizije i povećanjem broja obitelji s jednim roditeljem, na podijeljenost uloga često utječu sile izvan roditeljskog doma. Bez obzira kakve bile vaše percepcije, velika je vjerojatnost da vaš bračni drug shvaća podjelu uloga u braku nešto drugačije nego vi. Da bi se uspješnije izrazila ljubav, nužna je spremnost da se ispitaju i promijene stereotipi. Upamtite, ne postoji nagrada za očuvanje stereotipa. Ali postoje goleme prednosti u udovoljenju emocionalnih potreba vašeg partnera.

Je li jednostavno ukloniti stereotipe? Da. Je li lako? Ne. Često se moramo žestoko truditi da uništimo stereotipe s kojima živimo cijeli život. To ne dolazi samo od sebe. Učenje primarnog jezika vašeg partnera i odabir da ga govorite čini golemu razliku u emocionalnoj klimi veze/braka.

Pročitajte i ostale članke:

 


Ako vam se ovaj sažetak učini korisnim svakako nabavite knjigu "5 jezika ljubavi", Gary Chapman.