Zanna, naša šestogodišnja kći, je trenutno opčinjena filmom High School Musical (što nije dobar znak za njenu budućnost). To znači da ga moramo slušati u autu poprilično često. Problem u tome je što pjesme jako lako uđu u uho i teško ih je izbrisati iz mozga (možda je Cilit bang jedino rješenje). Hahaha

Zadovoljstvo mi je reći da je amaterski film, Jednom, nešto potpuno drugačije. Nevjerojatno je čak i spomenuti ta dva filma u jednom dahu. Rachel i ja smo ga pogledali sinoć i ostali smo zapanjeni.

 

 

Radnja filma je kratka, jednostavna i ne toliko originalna:


Dečko upozna Djevojku (u filmu se ne otkrivaju njihova imena) na ulicama Dublina.

Dečko je Irac, a Djevojka Čehinja - oboje su siromašni.

Dečko + Djevojka pišu i skladaju pjesme. Dečko + Djevojka snimaju svoje pjesme.

Dečko + Djevojka su u nestabilnim vezama.

Bilo što drugo reći o filmu bi pokvarilo njegovu radnju!

Ovaj film se ne gleda zato što se radnja na kraju preokrene ili zbog domišljatosti režisera pri završetku filma. Ovaj film se gleda jer je predivno realan, usudim se reći, na moralno zdravi način (ubitačan opis za današnje vrijeme, jel' da? Tko uopće želi gledati moralno zdravi film?).  Radnja je lako mogla postati dosadna ili neukusna, da je dospjela u ne tako dobre ruke (u smislu režiranja filma). Ali, nama u niti jednom trenutku filma nije prestala koncentracija ili nam je bilo dosadno. Film ima ono nešto što nas privlači, usprkos što je predvidljiv: primjerice, jednostavno se znalo da će bend, kad počne snimati pjesme, zadobiti dosadnog tehničara studija svojom glazbom. Ali, to se dogodilo jer je glazba uistinu odlična. Najveća čar filma je, po mom mišljenju, u neobičnom scenariju (koji diskretno, ali efektno dotiče temu poteškoća u životu imigranata i uličnih svirača u Dublinu) i u glavnim likovima. Glen Hansard, irski pjevač i Markéta Irglová, koja je u ovom filmu debitirala, glume dvije dražesne duše koje pokušavaju nastaviti sa svojim životom i pjesmom izliječiti stare rane, te vratiti nadu u život. Romantičarima se čini da su ovo dvoje par i u privatnom životu, te da zajedno skladaju pjesme.

Ovaj film nije sladunjav ni patetičan (za razliku od filma High School Musical!). Nakon što sam ga prvi put pogledao, film za mene skoro nije imao niti jedan nedostatak. Rad s kamerom je kvalitetan (rezolucija namjerno nije oštra), lokacije na kojima se snimalo su mjesta koja nisu prilagođena filmskom snimanju (na mračnim i prljavim dijelovima Dublina, gdje su mnoge scene snimane dok su se kupci kretali ne obraćajući pozornost na kamere), dijalog je vrlo prirodan (u nekim trenucima i improviziran). Film je pomalo i komičan – neću izbrisati iz glave sliku Djevojke koja vuče usisavač po pješačkim zonama Dublina. I emotivna strana filma je vrlo realna i ostavlja jak dojam – ne samo kroz pjesme nego i kroz prijateljstvo o kojem se radi u filmu. Nemojte očekivati od filma da će vam dati lagane odgovore ili ponuditi površni moralni okvir. I Dečko i Djevojka imaju veze koje su započeli ranije, ali koje njihov odnos dovodi u pitanje. To je ono što film čini nepredvidljivim, i u konačnici, za mene, vrlo zanimljivim. Jer cilj filma je prikazati realnost, a ne zabaviti mase (unatoč zabavnim sporednim radnjama, poput one kad menadžer iz banke želi postati rock zvijezdom itd.) – a za većinu nas realnost znači obitelj, roditelji i djeca, novac, preživljavanje.

 

Neobičnost i nepredvidljivost filma podsjeća me na jedan od mojih najdražih filmova, Izgubljeni u prijevodu, kojeg je režirala Sofia Coppola. Oba filma koriste glazbu na genijalan i impresivan način, oba su vrlo kvalitetna i nepredvidljiva bez kompliciranih preokreta u radnji, oba opisuju način života u multinacionalnim sredinama (iako se film Jednom manje bavi time), oba se bave odnosom između starijeg muškarca koji osjeća da stoji na mjestu u životu i mlađe žene koja mu na neki način postane inspiracija i katalizator u životu. Ali film Jednom nije "napet" kao Izgubljeni u prijevodu; optimističniji je i više fokusiran na ono što će se dogoditi. Uz to, već sam kupio soundtrack na iTunes-u i oduševljen sam!

Sve u svemu, film je kinematografska radost! Pet zvjezdica! Izađite van i pogledajte ga!

 


Mark Meynell studirao je na Oxford University (New College) i Cambridge (Ridley Hall). Njegove tekstove možete čitati na blogu quaerentia.