Možeš riješiti bilo koji problem. Možeš otključati vlastiti potencijal. Ali, kad je svijet tvoj, svi žele dio toga... Je li vrijedno rizika? Što bi ti učinio?

Pilula NTZ omogućuje onome tko ju konzumira pristup u svaki dio svog mozga – može se sjetiti svega što je ikada naučio, može usvojiti nove vještine brže nego ikad prije. Nažalost, ova tableta postoji samo u SF trileru Savršena formula (Limitless). Ali, sam film nas potiče da otvorimo svoj um za intrigantno pitanje: Kako bi bilo postati savršena verzija samog sebe? Eddie Morra (Bradley Cooper) je ambiciozni pisac kojeg muči autorska blokada. Mjesecima nakon njegovog napretka, ništa nije napisao. Nakon što je izgubio svu svoju motivaciju i samopouzdanje, djevojka ga je ostavila. U tom periodu Morra naiđe na svog bivšeg šogora Vernona (Johnny Whitworth), dilera NTZ tableta. Nakon što mu Vern ponudi jednu tabletu besplatno, Eddie postaje ovisan. Njegov uspijeh koji je uslijedio nakon toga privuče pozornost imućnog poduzetnika Carla Van Loona (Robert De Niro), zajedno s nekolicinom sumnjivih likova s namjerom da ukradu njegovu zalihu NTZ tableta.

Poboljšani Eddie

Pod utjecajem NTZ-a, Eddie IQ poraste na četiri znamenke. Napisao je roman u četiri dana, postao pijanist u jedan dan, i naučio govoriti strane jezike s lakoćom. ‘Nisam bio nadrogiran, nisam bio napet, samo bistar,’ Eddie objašanjava nakon svoje prve doze. ‘Znao sam što trebam činiti i kako to činiti.’ Oslobođen od straha, bezvoljnosti i neznanja, podigao je očekivanja koja si je sam nametnuo, postao je fit, kulturno obrazovan i produktivan. Kad se takav pojavio u javnosti, svima je bilo očito da je 'poboljšani Eddie' najbolji primjerak ljudske vrste.

U stvarnosti, bogatstvo tehnologije obećaje suprotstaviti se starenju, invaliditetu i ružnoći. Kognitivni unaprijeđivači ili 'droga za pamet' osmišljeni kako bi liječili bolesti poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti te poremećaje u koncentraciji i hiperaktivnst, sada su putem interneta dostupne svima.[1] Pojedini studenti konzuimraju stimulanse za koncentraciju, pamćenje i razbuđivanje. Neki zagovornici New Age-a tvrde da psihičke moći leže neaktivirane u nekorištenim dijelovima ljudskog mozga. Pripadnik New Age razmišljanja John Lilly je rekao ‘U provinciji uma nema granica.’[2]

Znanje je moć

‘Ne možeš ni zamisliti gdje će nas odvesti,’ Eddie uvjerava svoju djevojku, Lindy (Abbie Cornish). Eddiejeva nova putanja nije baš otkrivenje kao što je bio obećao. To je moć i bogatstvo o kojem sanja svaki Amerikanac. Postaje bogat, uspiješan i slavan. Pprema filmu "Savršena formula" to je vrhunac njegovog života, bilo čijeg života . Dok njegova inteligencija vrtoglavo raste, paraleno s njom rastu njegova karijera i ego. Novinari ga nazivaju ‘Houdini’, ‘prorok našeg vremena’, čak i ‘Bog’. U trenutku lucidnosti, Eddie vidi mogućnost da ima značajan, pozitivan utjecaj na svijet. Odluči krenuti za tim ciljem najlakšim putem; pomoću moći koju može kupiti novcem. Bradley Cooper je pojasnio naš težak odnos s moći kad je u jednom intervjuu nazvao Eddiejevu potragu 'logičnom', 'monstruoznom' i 'fantastičnom'. Problem s moći i bogatstvom je u tome što se njima čovjek ne može zasititi, nikad mu nije dosta. Eddie nikad nije na miru: ‘Ako nisam napredovao, imao sam osjećaj da ću eksplodirati.’ Njegova pohlepa je umalo upropastila njegovu vezu, zdrav razum, pa čak i život. Prisilila ga je na okrutne, neprirodne stvari poput ispijanja krvi mrtvaca i trenutak kad je nožem uboo zdravo oko čovjeka koji je vidio samo na to oko.

‘Mi smo nagonska bića’

James Truslow, koji je prvi upotrijebio izraz 'Američki san', govorio je o 'zemlji gdje bi život trebao biti bolji, bogatiji i ispunjeniji za svakoga'.[3] Ta potraga je dio naše ljudskosti. Ali, sredstva koja Eddie koristi da ostvari taj cilj su nehumana. Životinjski nagon prevladava nad etikom, borba za vlastitom egzistencijom pobjeđuje više dobro. Isprva, Lindy se svidio 'poboljšani Eddie'. Njihova veza bila je obnovljena. No, Lindy ponovo prekida njihovu vezu kada sama kuša utjecaj tablete NTZ. Tableta joj spasi život, ali je istovremeno prisili da učini stvari koje ona smatra moralno neprihvatljivima. Eddie ne vidi loše posljedice konzumiranja tableta, te ih odbija prestati uzimati.

Eddie je i prije i poslije utjecaja tablete NTZ užasnut svojim kapacitetom za sabotiranjem samog sebe. Njegova sebičnost uzrokuje da ga Lindy ostavi dva puta, a njegova korumpiranost ga dovede do ruba njegovog visokog balkona. Stil života kojeg je odabrao udaljuje ga od djevojke, kolega, pa čak i od samog sebe. Gubi kontrolu nad svim svojim postuptcima, potaknut željom da bude na vrhu. Budući da može uništiti sve svoje konkurente, Eddie je nedodirljiv. Ali, je li mu sve to omogućilo bolji, bogatiji i ispunjeniji život?

‘Bijah slijep, ali sada vidim’

Možda manjak znanja nije naš najveći problem. Možda je nedostatak mudrosti veći problem. Kada Eddie posjeti Verna, nakon što je prvi put konzumirao NTZ, otkriva da te tablete u biti nisu poznate, ni testirane i vrlo vjerojatno su opasne. No, usprkos tome, kada ga pitaju želi li još tableta, Eddie odmah odgovara 'Da, svakako'. Ponekad je istinu teško naći, no ponekad namjerno izbjegavamo vidjeti očitu istinu. Često nam je primamljiviji lakši i egocentrični put. Istina s kojom se Eddie naknadno suočava je da put kojeg je izabrao ima smrtonosne posljedice. Kralj Salomon, poznat kao najmudriji čovjek u povijesti, stavljao je sveznajućeg Boga u centar svog života: 'Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku' (Izreke 1:7).

Eddie je možda pronašao'recept za superiornost', ali što je s receptom za humanost? Biblija nas uči o životu koji otkriva naš pun potencijal. Na nebu, Isus je imao bezgranično znanje i moć. I što je učinio? Odlučio se ograničiti i poniziti na Zemlji. Nije odlučio riskirati svoj život, odlučio ga je dati. Isus je utjecao na naš svijet tako što je ljudima dao priliku da žive ispunjenim i vječnim životom - kroz odnos s Bogom (Ivan 10:10; Ivan 17:2-3). Isus je istina koja nas oslobađa okova sebičnosti i uvodi nas u zajedništvo s neograničenim Bogom(Ivan 8:31-32).


[1] Philippa Roxby, ‘Do ‘smart drugs’ really make us brainier?’, (BBC News, 3 April 2011)

[2] John Lilly, The Centre of the Cyclone, citirano u www.johnclilly.com

[3] James Truslow, The Epic of America, citirano u ‘What is the American Dream?’, The Library of Congress


Click here for the Culturewatch websiteČlanak je prvi puta objavljen na Damarisovoj web stranici Culturewatch (www.culturewatch.org). Objavljujemo ga uz dopuštenje autora. 
Autor: Holly Price © Copyright: Holly Price 2011.