Sažetak

U režiji i po scenariju Bena Afflecka, u Gradu (Town, 2010) Ben Affleck glumi Douga MacRaya koji, zajedno sa svojim najboljim prijateljem Jemom Coughlinom (Jeremy Renner), vodi tim od četvero pljačkaša u bostonskoj četvrti Charlestown. Film počinje njihovom drugom pljačkom, nakon što su uspješno orobili pet armiranih kamiona i jednu banku. Tijekom filma Doug je rastrgan između svoje odanosti svojoj zamjenskoj obitelji Coughlinovih te zajednici Charlestowna, i svojih rastućih osjećaja prema voditeljici banke Claire Keesey (Rebecca Hall) s kojom bi mogao podijeliti vrlo različitu budućnost.

 

Pozadina

Film započinje uz tekst koji glasi, 'Jedno radničko bostonsko susjedstvo izrodilo je više pljačkaša banki i oružanih automobila nego ikoje drugo mjesto u svijetu.' Film dubinski istražuje odnose i odanosti između usko isprepletene zajednice Charlestowna. Za razliku od većine mjesta u zapadnom svijetu, gdje pojedinac sve više preuzima prioritet, zajednica Charlestowna je poput obitelji, gdje se svatko tko joj pripada brine za sve ostale. Možda ova međuovisnost samo ukazuje na njihovu ujedinjenu frontu protiv vlasti, no koji je god razlog za to, Grad pokazuje nešto sa čime smo sve manje i manje bliski. Hoće li Doug ostati odan svojoj produženoj zamjenskoj obitelji, ili će ih se odreći kako bi slijedio vlastite snove?

Pitanja za raspravu

1. Što misliš o zajednici prikazanoj u Gradu?

2. Što misliš o ideji zajednice općenito?

3. Koliko je moderno zapadno društvo izgubilo osjećaj zajednice koji postoji drugdje u svijetu?

4. Misliš li da je zajednica važna? Zašto ili zašto ne? Što je s odanošću?

5. Slažeš li se ili ne s Dougovom odlukom? Zašto? Ima li Jem pravo proturječiti mu?

6. Je li vrijedno napustiti obitelj zbog romantične ljubavi? Misliš li da je Dougova veza s Coughlinovima jednako važna kao veza s krvnim srodnicima? Što utječe na tvoje razmišljanje?

7. Usporedi vjenčanje nekoga u tvojoj kulturi s Dougovim napuštanjem svoje obitelji u Charlestownu radi Claire. Ima li razlike i ako da, u čemu?

8. Bi li bilo drukčije kad bi Doug napustio Jema i ostale samo zato da bi započeo novi život, bez ikakve veze s Claire? Bi li tada on činio pravu stvar? Koja bi bila razlika?

9. Postoje li elementi u tvom životu za koje misliš da ih treba promijeniti, i ako da, koji? Po tvom mišljenju, koliko bi daleko osoba morala ići prije nego što bi postala potrebna promjena cjelokupnog načina života?

10. Što bi nas moglo natjerati da poželimo promijeniti naš način života, te koji bi nam čimbenici u tome pomogli, a koji odmogli?

11. Pročitaj u Bibliji poslanicu Efežanima 4:21-24. Što je ova 'istina koja dolazi od Isusa'? Što misliš da znači 'obući novog čovjeka'?

 

 


Click here for the Culturewatch websiteČlanak je prvi puta objavljen na Damarisovoj web stranici Culturewatch (www.culturewatch.org). Objavljujemo ga uz dopuštenje autora.

Autor: Richard Blakely

© Richard Blakely 2011