Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da će se odgoditi početak nastave u akademskoj godini 2011./2012. a sindikat  Akademska solidarnost započeo sa štrajkom. Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu danas na dnevnom redu ima raspravu o spornom paketu zakona. Što će biti s rokovima?

Danas u 8 sati je u organizaciji sindikata 'Akademska solidarnost' počeo štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Najavljeno je da će se idućih dana štrajk proširiti i na druge visokoškolske i znanstvene ustanove u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli, sa zahtjevom da se iz procedure povuče paket novih zakona o visokom školstvu, znanstveno-istraživačkoj djelatnosti i sveučilištu. Članovi 'Akademske solidarnosti' izvjesili su transparente na zgradi fakulteta, a obrazloženje i službenu izjavu možete pročitati na njihovim stranicama. MZOŠ-u predbacuju "krijumčarenje sadržaja novih zakona i simulaciju komunikacije s akademskom zajednicom" te ignoriranje primjedaba i prijedloga akademske zajednice. Detaljna obrazloženje možete pročitati u knjizi Zašto štrajkamo? na (230 stranica!) koja se od danas može preuzeti u PDF-u s njihovih stranica, a čija promocija će se održati u četvrtak, 7. srpnja 2011. u 11 sati u Konferencijskoj dvorani nove Knjižnice (2. kat), Filozofski fakultet u Zagrebu.

Situacija je pomalo kaotična jer se ne zna tko sve od profesora i u kolikoj mjeri štrajka. Pojedini profesori i dalje održavaju konzultacije, dok su drugi obustavili i konzultacije i ispitne rokove.

Na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu zaključeno je da će se odgoditi početak nastave u akademskoj godini 2011./2012. na Sveučilištu u Zagrebu ukoliko se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo.

Stav Senata je da je sadržaj prijedloga zakona takav je da ih nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivima za akademsku zajednicu. Zaključke Senata Sveučilišta u Zagrebu o nacrtima Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti, donesene 11.5.2011.,  možete pročitati na stranicama Sveučilišta gdje možete naći i cjelovit intervju s rektorom prof. dr. sc. Aleksom Bjelišem.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ne podržava stavove Senata i Akademske solidarnosti. Ogorčeni nekim izjavama izrečenih u ponedjeljak, 4. srpnja, u emisiji u Krupnom planu objavili su svoje viđenje situacije i razloge za podršku ministarstvu.

U ministarstvu pak upozoravaju da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa ili odgađanju početka nove akademske godine ne samo protuzakonita nego i protuustavna jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk. Prijedlog zakona možete pročitati na stranicama MZOŠ-a.


Trenutno je potpuno neizvjesno kako će se sve završiti i na koji način će se obustave aktivnosti, štrajk i neki budući dogovori odraziti na ispitne rokove, upise i početak nove akademske godine.

Kakva je situacija na tvom faksu?

{fcomment}