Ljenčarenje potiče vašu radnu učinkovitost Nadolazeće godine stavit će vam na raspolaganje dovoljno godišnjeg odmora, slobodnog vremena i razonode. Ako se čovjek prema tim darovima pravilno postavi, dobiva veliku dodatnu životnu šansu.

Konačno godišnji!

Čovjek čezne za godišnjim odmorom gotovo cijelu godinu. Godišnji odmor i postoji zato da u to vrijeme obnovimo tjelesnu i duševnu snagu koju smo svakodnevno trošili i da radimo ono što smo u svagdašnjici zapostavljali. Dakle, izbor godišnjeg odmora presudan je i mora biti osviješten.

Direktor koji svaki dan napreže mozak da bi uspješno upravljao tvrtkom, a ne stigne se baviti sportom za godišnji odmor ne smije svaki dan planirati neko razgledanje, nego bi se trebao više kretati jer je cijelu godinu zapostavljao mišiće.

Samo je po sebi razumljivo da je zabranjeno obavljati zaostale poslove na godišnjem odmoru. Dakle, odgovarati na pisma koja već dugo stoje na stolu, čitati stručnu literaturu i slično. Takav materijal ne treba ponijeti sa sobom na put jer se zna da ga ionako nećete pogledati.

Pedesete su godine bile godine “jurnjave” na godišnjem odmoru. Zatim se na godišnji odmor odlazilo ljenčariti. Danas je ponovno popularan aktivan godišnji odmor.

Kakav je, dakle, odmor prikladan za vas? Treba li vam mjesto za duhovnu obnovu uz Bibliju, tri tjedna ležanja i ljenčarenja ili ranojutarnji džoging na šumskoj trim stazi, to samo vi možete znati. Važno je da iziđete iz svakidašnje kolotečine. Pravilno se odmarao onaj tko se vrati duševno opušten i tjelesno svjež. Dakle, za pravi odmor valja razmišljati i o tjelesnoj kondiciji i o duševnom zdravlju. Sada je već gotovo jasno kakav vam je odmor potreban.

- Prije godišnjega pitajte se kako za vas izgleda “sasvim drukčiji” dan: ljenčarenje, razgovori, aktivnosti, kultura, Biblija i molitva...? U kolikoj mjeri?

- Svesrdno uživajte u odabranom odmoru - bilo da ste na aktivnom odmoru, doma ili na moru.

- Hotimice uspostavite kontakt s nepoznatima da biste više doznali o njihovu životu. Jeste li otvoreni za nepoznato? Proširite svoje obzore kroz nova iskustva.

- Jeste li svjesni kolika je blagodat da na godišnji odmor možete automobilom, vlakom ili zrakoplovom?

- Koristite li svjesno godišnji odmor da napunite životne baterije? To bi moglo značiti da katkad treba namjerno odvojiti vrijeme za Boga.

- Koliko dug treba biti odmor? Odmor ne mora uvijek trajati tjednima. »esto je i nekoliko dana dostatno.

- Često se na godišnjem odmoru pojavljuju neočekivane teškoće jer imamo mnogo više vremena za bračnog druga ili obitelj. Nagomilana se pitanja i problemi koje smo potiskivali sada nameću svom žestinom. Budite već unaprijed spremni na takva iznenađenja, ali imajte na umu da ti sukobi vode do novih spoznaja.

- I na koncu: zašto ne biste dugoročno planirali odmor i tako pojedinačne dane odmora optimalno iskoristili?


Tekst je preuzet iz knjige Biti poduzetnik života (autor Jorg Knoblauch)u izdanju STEPressa. Više o knjizi kao i cijelo prvo poglavlje možete naći na www.stepress.hr