Kako znamo kome ili čemu vjerovati? Ovo je jedno od ključnih pitanja o svijetu u kome danas živimo. Toliko se tvrdnji natječe za naše povjerenje: bilo da su to političke stranke koje halabuče za naše glasove, kompjuterske tvrtke koje vam govore da je njihova nova naprava „čarobna i revolucionarna“, ili obilje religija koje sve tvrde da znaju istinu. Svaki dan moramo donositi odluke o tome kome ili čemu vjerovati. Kako odlučujemo što je zaista vjerodostojno? Kroz svoje likove, Dokaz istražuje neke od različitih pristupa kojima se može krenuti po odgovor na ovo pitanje.

Četiri su glavna lika u Dokazu: Robert (Anthony Hopkins), genijalni matematičar koji je zapao u ludilo u svojim kasnim 20ima; njegove kćeri Catherine (Gwyneth Paltrow) i Claire (Hope Davis); te Harold 'Hal' Dobbs (Jake Gyllenhaal), bivši Robertov student koji sad predaje na fakultetu. Priča počinje tjedan dana nakon Robertove smrti. Catherine je provela zadnjih pet godina brinući se za njega, čak napustivši fakultet da bi bila uz njega. Za razliku od toga, Claire se odselila u drugi grad, bez velike uloge u brizi za njega te se vraća tek na Robertov pogreb. Hal se uvelike divio Robertu, te odlučuje pročešljati stotine bilježnica koje je on ispunio tijekom svoje bolesti kako bi vidio ima li objavljivog rada među njima.

Kad film počinje, Hal je u Robertovoj i Catherininoj kući, pretražujući bilježnice. Catherine počinje sumnjati da on krade stvari kako bi ih objavio pod svojim imenom, te žurno poziva policiju. Međutim, Hal je zapravo našao dio koherentnog teksta o tome koliko je Robert cijenio Catherininu brigu za njega. Hal je to kanio zamotati kao rođendanski poklon za nju. Nakon ovoga, Hal i Catherine se zbližavaju, te mu ona odlučuje pokazati bilježnicu skrivenu u jednoj ladici. Ta bilježnica sadrži nešto što izgleda kao revolucionarni matematički dokaz. Hal i Claire su šokirani – svi su mislili da Robert godinama nije mogao raditi. Kako uzbuđenje raste, Catherine objavljuje priznanje: 'Ja to nisam pronašla, ja sam to napisala.' Ova šokantna tvrdnja postaje središnji izazov za ostatak filma. Tko je napisao taj dokaz? Da li Catherine laže? Likovi otkrivaju različite načine utvrđivanja što je istinito i pouzdano.

Clairein pristup je najizravniji; ona je apsolutni skeptik. Ona sumnja u gotovo sve što Catherine kaže, te se ponaša kao da ništa što ona kaže nije istina. Ovo se vidi već rano u filmu, kad Claire spominje da su neki policajci došli pitati je li Catherine dobro nakon prošle noći. Catherine kaže da ih je pozvala da 'potjeraju nekog tipa.' Claire izgleda sumnjičavo i pita ju, 'Kako se zove ovaj čovjek? Jer policija kaže da si samo ti bila ovdje.' Catherine odgovara da je njegovo ime Harold Dobbs, ali jasno je da joj Claire uopće ne vjeruje – ona i dalje ispituje Catherine, koristeći sarkastičan ton, implicirajući da misli kako je on izmišljen. Catherine je razumljivo uzrujana ovime, te frustrirano viče, 'Harold Dobbs postoji!' Claire odgovara, 'Sigurna sam da je tako…' no očito nije uvjerena. Ovaj stav postaje sve jasniji nakon što Catherine tvrdi da je ona napisala dokaz: 'Znači ti si napisala ovu nevjerojatnu stvar, ali nisi rekla nikome? Oprosti, ali jednostavno mi je jako teško to povjerovati.' Ona dalje tvrdi, 'To je tatin rukopis… izgleda isto kao njegov,' unatoč Catherininom inzistiranju da je njezin.

Claire zahtijeva toliko visoki standard dokaza da je Catherine nemoguće zadovoljiti ju. U jednom trenu ona predlaže Catherine da im objasni dokaz, govoreći, 'To bi pokazalo da je tvoj.' Catherine se slaže i uzima bilježnicu, no Claire inzistira da to učini napamet. Ovo je vrlo nepošten zahtjev, kao što Catherine govori: 'Nisam ga naučila napamet, to nije recept za muffine! Ima 40 stranica!' Kasnije, Claire ju pita,' Je li moguće da si ga jednostavno toliko jako željela da si zamislila da si ga ti napisala?' Clairein skepticizam i nepovjerenje u Catherine ide toliko daleko da ju optužuje za njene želje i samozavaravanje.

Halov je pristup tvrdnjama o istini suptilniji – on uvijek želi više informacija prije negoli donese odluku. Ovo je jasno kad Catherine prvi put tvrdi da je dokaz njen. Catherine ga pita da provjeri je li rukopis njen, no on se izvlači, govoreći, 'Nisam stručnjak za rukopis,' i 'Ne znam točno kako izgleda Catherinin rukopis'. Catherine je frustrirana njegovom neodlučnošću: 'Znaš da [u drugim bilježnicama] nema ničega sličnog tome', buni se. Za Hala, čak i kad bi Catherine mogla objasniti dokaz, 'to svejedno ne bi dokazalo da si ga ti napisala… mogao je to napisati tvoj tata i objasniti ti kasnije.' On inzistira da ne kaže 'da ga ti nisi napisala, no nema dokaza da jesi'. 'Naravno da nema!' govori Catherine, 'No on to nije mogao napisati – nije mogao raditi čak ni one godine kad je bio dobro. Znaš to!' Čak i kad su svi argumenti protiv toga da je Robert napisao dokaz, Hal treba još više kako bi bio spreman povjerovati da ga je Catherine napisala. Korjeni Halova oklijevanja mogu se naći u njegovim osjećajima: boji se da bi Catherinino postignuće omalovažilo njegovo vlastito istraživanje i učinilo njega beznačajnim. Catherine prepoznaje to, primjećujući s gorčinom da 'bi to bilo prava katastrofa za tebe' da ga je ona napisala.

Halovo rješenje je to da daje dokaz da ga pregledaju njegovi kolege s fakulteta: 'onda ćemo imati puno više informacija.' On se živčano buni, 'Pokušavam otkriti što je ovo,' te se suočava s Catherininim oštrim odgovorom, 'Kažem ti što je to!' Čini se da bi Hal htio vjerovati Cathernine, no treba biti potpuno uvjeren da je nešto istina prije nego što mu da svoje povjerenje. Kasnije, nakon što su njegovi kolege pogledali dokaz, Hal se vraća izjavljujući da vjeruje da ga je Catherine napisala. Kaže da su matematičke tehnike korištene u njemu prenedavne da bi ih Robert savladao, te ukazuje na to da su 'čak i najnekoherentniji' djelovi Robertovog pisanja imali datum, dok ga ništa u ovom dokazu nema. Niti je rukopis više prepreka budući da 'roditelji i djeca ponekad imaju sličan rukopis, pogotovo ako su proveli puno vremena zajedno.'

Catherine nije zadivljena iznenadnom promjenom: 'To je to što sam ti rekla prošli tjedan! … Sad si siguran? Ti ne znaš ništa! Knjiga, matematika, datumi, tekst – to su samo argumenti. To ništa ne dokazuje!' Hal je šokiran ovim ispadom i pita, 'Što bi onda bio dokaz?' Catherinin odgovor je bridak: 'Ništa. Trebao si mi vjerovati.'

Pristupi Hala i Claire su slični u tome da oboje traži ogromne količine dokaza prije nego što povjeruju Catherininim tvrdnjama, no također se uvelike i razlikuju. Claire je već odlučila da Catherine ili laže ili zavarava samu sebe – njeni zahtjevi za dokazom samo su pokušaj da utvrdi svoje već postojeće mišljenje. Za razliku od toga, Hal želi vjerovati Catherine, ali ga njegovi osjećaji sprječavaju da povjeruje onome što ona govori. Njegova potraga za još više dokaza pokušaj je da odgodi odluku. Zajedno ova dva lika postavljaju pitanje gledatelju: koliko dokaza možemo razumno tražiti prije nego što nečemu povjerujemo?

Robertova situacija najneobičnija je od svih, budući da vidimo kakav je on bio samo kroz flashbackove iz zadnjih nekoliko godina njegovog života. Kroz njih vidimo čovjeka koji misli da se bliži istini, ali zapravo uopće nema smisla. Njegova ga bolest zavarava, dajući mu dojam da napreduje. Na njegovu pogrebu Catherine govori šokiranim okupljenim tugujućima da bi on pisao '19 do 20 sati svaki dan… uvjeren da piše najljepše, najelegantnije dokaze.' Ispunio je stotine bilježnica besmislenim trabunjanjima, no njemu se činilo kao da radi važan posao. Bez vlastite krivnje, Robert nije mogao razabrati istinu; njegovo mentalno stanje spriječilo ga je da vidi stvari kakve one stvarno jesu. Možda Robertova situacija na nekoj razini odražava one svjetonazore koji nas priječe da razumijemo što je stvarno istinito i pouzdano. Neke ideje i načini gledanja na svijet mogu nas zaslijepiti za ono kakav je svijet zaista; iskrivljuju naše mišljenje umjesto da ga razjasne. Ovim se ne misli da su ljudi s takvim svjetonazorima mentalno bolesni kao što je to bio Robert, no pozicija toga da netko nije svjestan da je istina skrivena varljivim misaonim sklopom na neke načine može se usporediti s Robertovim iskustvom.

Catherinin pristup tvrdnjama o istini i povjerenju najkrhkiji je od četvorke: ona zna da je dokaz njen, no pred skepticismom njeno se povjerenje u to znanje slama. Pod Claireinim pritiskom, te Halovim u manjoj mjeri, ona počinje gubiti pouzdanje u ono za što zna da je istina. Unatoč činjenici da je očito ona autor dokaza, njena sigurnost potresena je do jezgre. U jednom trenu slama se pod Claireinim pritiskom, jecajući, 'nije moj; njegov je. Ukrala sam mu ga.' Pred kraj filma čak argumentira protiv dokaza koji je Hal skupio da je to njeno djelo. Uskoro nakon toga, opisuje kako se osjeća:

'Izvan kuće sam pokušavajući naći ulaz, ali zaključano je… i izgubila sam ključ. Ne sjećam se kako sobe izgledaju niti gdje sam što stavila. Ako se usudim ući, pitam se hoću li moći naći put prema vani?'

Pod paljbom onih oko sebe, Catherinino pouzdanje u istinu slama se i ona završava na rubu očaja, ne znajući može li vjerovati ičemu što misli.

Dokaz nam pokazuje četiri različita pristupa istinitosnim tvrdnjama, no u stvarnosti vrlo malo od nas će točno odražavati samo jedan od ovih likova; više je vjerojatno da naše razmišljanje sadrži elemente svih njih. Neki od nas možda i prolaze kroz različite načine razmišljanja tijekom naših života. Dokaz nudi fascinantan uvid u pitanje povjerenja, no zaključak na koji se čini da ukazuje je taj da nijedan od ovih pristupa nije potpuno zadovoljavajući. No ako su naši pristupi istini svi na kraju nezadovoljavajući, trebamo nekoga koga ne ometa nesavršen svjetonazor kako bi nam otkrio istinu. Biblija nam govori da je Isus ta osoba: on nije samo znao istinu; on je tvrdio 'Ja jesam… istina' (Ivan 14:6).

Istinitosne tvrdnje koje je govorio Isus izazvale su mnogo jače protivljenje nego ono s kojim se suočava Catherine; njegova obitelj mislila je da je 'sišao s uma' (Mark 3:21) te su ga vjerski učitelji njegova vremena optužili za svetogrđe (npr. Mark 2:7). U jednom trenu njegovo je učenje bilo tako puno izazova da su se mnogi od njegovih sljedbenika 'okrenuli i napustili ga' (John 6:66). Njegove riječi i djela jednako su kontroverzna danas; a ipak je Isus pitao ljude da 'vjeruju u Boga, i vjeruju i u mene' ( John 14:1). Kako da znamo da možemo vjerovati Isusu? Njegovi su prvi sljedbenici također bili nesigurni u to je li on onaj koji tvrdi da je, no postali su uvjereni da je to istina kad je ustao iz mrtvih. Pavao, jedan od ranih vođa crkve, pisao je da je Isus 'pokazan kao Sin Božji kad je uzdignut iz mrtvih… on je Isus Krist naš Gospodin' (Rimljanima 1:4). Naravno, u današnjem svijetu ovo je teško povjerovati: no prije nego što odbacimo takvu tvrdnju moramo se pitati, ima li dokaza za nju? Kao što Catherine ističe u Dokazu neke se stvari ne mogu dokazati izvan svake sumnje, moramo donijeti odluke na temelju raspoloživih dokaza. Dokaz za uskrsnuće Isusa je tamo – kako ćeš mu ti pristupiti?


Click here for the Culturewatch websiteČlanak je prvi puta objavljen na Damarisovoj web stranici Culturewatch (www.culturewatch.org). Objavljujemo ga uz dopuštenje autora. Autor: Tom Roberts

© Copyright: Tom Roberts.

 

 

Tekstovi o Isusovu uskrsnuću:

Istraga o Kristu

Je li Isus Bog?

Slučaj praznog groba