Studentski evanđeoski pokret (STEP) u suradnji sa Udrugom Fokus, predstavlja posebno izdanje svog projekta "Prevladavanja nesporazuma". Ovog puta nesporazume pokušavamo ukloniti izravnim uvidima u duhovnost Pravoslavlja - Istočne crkve.

Zbog nerazriješene traume posljednjeg rata, iz hrvatske perspektive, Pravoslavlje je okovano u nemilu ideološku konstrukciju zbog koje teško vidimo išta vrijednog u njoj. Prevladavanje tog nesporazuma, i razumijevanje identiteta i prakse pravoslavnih vjernika, olakšati će nam teolog Bugarske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, a ujedno i istraživač na Zavodu za molekularnu biologiju pri Institutu Ruđer Bošković: dr.sc. Petar Tomev Mitrikeski. 

Dr. Mitrikeski će nas multimedijalnim predavanjem sa Pravoslavljem upoznati putem predstavljanja "Isihazma - tradicije mistike Istočne crkve" o kojem predavač uvodno kaže: "Isihazam je srce vjerovanja Istočne Crkve. To nije puki religiozni misticizam niti apstraktna filozofija već molitveno-iskustveni realizam dostupan svakom čovjeku. Isihazam ne prihvaća Platonovski dualizam čovjekove suštine te učenje intelektualnog spiritualizama o neovisnosti razuma i tijela. Začuđujuće, isihazam je čak i materijalizam jer poučava o mogućnosti dostizanja realnoga čovjekova jedinstva s Bogom tijekom zemnoga života. Njegov je cilj postizanje jedinstva cjelokupnoga ljudskog bića s Bogom. To je razlog zbog kojeg isihazam i odbacuje učenje da je suštinu Boga moguće upoznati jedino naporima razuma."

Dobrodošli!

Mjesto održavanja: Udruga Fokus, Kutnjački put 11, Zagreb, 20:00 sati

http://www.ufokus.hr/tko-smo/kako-do-nas/