Ne dopustite da vas vaše godine studiranja "ometu". Prepoznajte situacije koje mogu uzrokovati stres, razvijte učinkovite načine rješavanja stresa i tražite pomoć ako vam bude potrebna.

Stres se može definirati kao emocionalna, intelektualna ili fizička reakcija na promjenu ili zahtjeve. Reakcija na stres priprema um i tijelo da regaira na bilo koju situaciju koja je nova, prijeteća ili uzbudljiva. Način na koji osoba reagira na stres određuje da li se radi o olakšavanju ili otežavanju, a kronično neoslobođen stres može uzrokovati glavobolje, križobolje, gubitak apetita, nesvjesticu, depresiju i potencionalno ozbiljne fizičke probleme.

Kao student na fakultetu vi možete susresti mnoge promjene i izazove koji mogu biti vrlo stresni. Možete doživjeti probleme sa svojim cimerima, preuzeti obilno i zahtjevno gradivo na kolegiju te doživjeti ozbiljno natjecanje s kolegama studentima. Druga stresna situcija je donošenje odluka. Bilo da odabirete smjer na fakultetu ili odlučujete o karijeri, ponuđene mogućnosti mogu biti zbunjujuće. Još jedna stresna situacija uključuje probleme u odnosima s drugim ljudima, sukobe s roditeljima te pitanja samovrijednosti i vlastitog identiteta.

Kod prilagođavanja na stresne situacije i neovisni stil života studenta, imajte na umu tri važna koncepta: posljedice, promjenu i suradnju. Svaka odluka koju donesete imat će određene posljedice. Samo zapamtite da, iako će donošenje odluka biti na vama, rezultate nije uvijek lako kontrolirati. Kad god se nađete pred odlukom, dobro promislite. Pažljivo razmotrite mogućnosti i posljedice prije nego poduzmete korake i tako ćete se dobro snalaziti u vašoj novoj neovisnosti.

Važno je zapamtiti ključnu činjenicu, a to je da se stvari mijenjaju. Ako ste u početku nezadovoljni svojim životom studenta, nemojte odustati. Svakim novim danom stvari u nepoznatom studentskom životu postajat će sve poznatijima i bliskijima. Mnoge promjene su u vašoj kontroli i sposobnost prilagođavanja promjenama pruža veliku mogućnost stjecanja sposobnosti za suočavanje sa stresom.

Korištenje mogućnosti koje pružaju suradnja i izvori koje možete pronaći na fakultetu je još jedan faktor u kontroliranju stresa. Postoje uredi (referade) koji vam mogu pomoći u pitanjima koja se tiču studiranja i studenata. Iako se ponekad možete osjećati izoliranima, ne morate osjećati da ste sami.

Učinkovito nošenje sa stresom uključuje zdravu prehranu i naviku vježbanja. Vježba vam daje predah od mentalnih i emocionalnih napetosti koje doživljavate i ujedno pridonosi smanjenju fizičke napetosti. Vježba će također povećati vašu izdržljivost (otpornost) i vaše sveukupno stanje. Nadalje, minimizirajte ponašanja kao što su prekomjerno konzumiranje hrane, pića, cigareta ili korištenje droga za popravljanje raspoloženja - sve navedeno je razarajuće za vaše zdravlje. Također, nemojte se ubijati od rada; rad bez opuštanja može uzrokovati stres, živčanost i manju motivaciju za učenje. Odredite vrijeme za odmor, društvene aktivnosti, rekreaciju i relaksaciju. S dobrim zdravstvenim navikama i učinkovitim tehnikama suočavanja sa stresom, biti ćete u boljoj mogućnosti ovladavanja stresnim situacijama koje ćete susresti.

Ne dopustite da vas vaše godine studiranja "ometu". Prepoznajte situacije koje mogu uzrokovati stres, razvijte učinkovite načine rješavanja stresa i tražite pomoć ako vam bude potrebna.