U sklopu studetske konferencije "izvan kutiJA" promišljali smo o tome kako nas društvo oblikuje i u kojim kutijama se nalazimo... Film ničija zemlja govori o dvije osobe koje nisu željele rat, ali su se našle usred njega, na suprotnim stranama, u suprotnim kutiJAma, ali u istom rovu.

Godina je 1993., rat u Bosni je na vrhuncu. Čudnim spletom okolnosti dvojica vojnika Čiki (Branko Đurić) i Nino (Rene Bitorajac), Bosanac i Srbin nađu se u napuštenom rovu između dviju suprostavljenih strana - na "ničijoj zemlji. U pokušaju da se izvuku iz tragikomične situacije u kojoj su se našli pomaže im hrabri časnik UN-a direktno se suprostavljajući naredbi da se ne miješa. Skupina ratnih novinara saznaje za slučaj dvojice vojnika i neobična ratna dogodovština ubrzodobiva međunarodni publicitet.

Film je 2001. godine dobio Oscara za najbolji strani film, Zlatni globus, nagradu Sierra, Golden Satellite LAFCA, OFCS, nagradu Jury za najbolji strani film...


Redatelj: Danis Tanović 
Uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Sacha Kremer, Georges Siatidis, Mustafa Nadarević, Tanja Ribič, Bogdan Diklić, Đuro Utješanović 
Žanr: ratna drama


 

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

Čiki i Nino dolaze iz dvije različite kutije (vojske) u jednu istu (napušteni rov) - što im je zajedničko, a što ih razdvaja? | Kako je moguće da glavni likovi imaju potpuno različite percepcije o ratu? | Na koje načine Čiki i Nino iskoračavaju iz svojih kutiJA? | Koliko slika koju svijet gleda preko TV reportaže odgovara istini? | Da li bi nešto bilo drugačije si ti jedan od likova u rovu?